Compromís per Carcaixent demana que el Consell exercisca el dret d’adquisició preferent del Convent d’Aigües Vives

0
132

Coneguda la intenció d’un empresari a adquirir el convent d’Aigües Vives, des del grup municipal de Compromís hem instat a l’alcaldessa de Carcaixent a contactar amb l’organisme competent de la Generalitat per què s’exercisca el dret d’adquisició preferent del convent.

 

A través d’un escrit presentat per registre d’entrada, Compromís recorda que el convent és un bé catalogat com a BIC, i que com l’alcaldessa bé coneix presenta greus danys estructurals que estan accelerant el deteriorament de l’edifici. Esta degradació s’ha denunciat per diferents instàncies, també pel Síndic de Greuges, entitat que va instar a la conselleria de Cultura a realitzar les obres necessàries per evitar, entre altres, les goteres del claustre a més del vandalisme recurrent, sense que fins ara s’haja realitzat cap actuació en eixe sentit.


Sabem que el convent i la parcel·la adjacent estan baix la tutela d’un administrador concursal, atesa la fallida de l’empresa propietària de l’immoble, i que és amb l’administració concursal amb qui cal fer les gestions.


La Generalitat Valenciana en la legislatura 2019-2023 va apostar per la compra del convent d’Aigües Vives, en el marc dels pressupostos participatius. Va ser una de les accions seleccionades, a la que va atorgar un pressupost aproximat de 10 milions d’euros, per a la compra i posterior rehabilitació de l’edifici. Esta acció no s’ha executat fins ara per part de les conselleries competents: conselleria de Cultura i conselleria d’Hisenda.


Ha sigut a través de del diari Levante-EMV que s’ha fet pública la gestió de la compravenda del convent d’Aigües Vives entre els representants de l’administrador concursal i una empresa privada. I ara és el moment d’actuar, atés l’interés de les administracions locals i autonòmica en l’edifici, per tal d’aconseguir els objectius plantejats en el seu moment i incorporar el monestir al patrimoni del poble valencià.

 

Per això, Compromís per Carcaixent ha demanat a l’alcaldessa que, en representació de l’Ajuntament de Carcaixent, inste a l’òrgan competent de la Generalitat a fer efectiu els drets d’adquisició preferent, i complir així amb el compromís manifestat a través del pressupostos participatius.


Som conscients de les dificultats tècniques per fer efectiva la compra del convent, però estes complicacions són menors del que algunes instàncies han manifestat en algun moment, i si la conselleria competent habilita els recursos, en el pressupost del 2023 tal com en el seu moment va manifestar el conseller, o en el pressupost per al 2024, la compra podria fer-se efectiva en un període de temps molt breu. Malauradament, les gestions iniciades en la legislatura passada no donaren resultats positius, però la feina realitzada (informes pericials, taxacions, etc.) és aprofitable si n’hi ha voluntat per part de les institucions.

 

No es pot deixar passar esta oportunitat. El convent d’Aigües Vives ha de formar part del patrimoni de tots els valencians i valencianes, i fer-ho possible sols està en les mans de la Generalitat. Els Ajuntament d’Alzira i Carcaixent sempre s’han manifestat a favor de que així fora, però la falta de capacitat financera els impedeix actuar. Per tant, ha de ser la Generalitat Valenciana qui actue i realitze l’adquisició preferent.

 

 

 

Compromís per Carcaixent