La decadència de Tulell apenes 13 anys després

0
1878
Interior d’un dels accessos a l’aparcament de Tulell
Altre dels vidres trencats a pedrades pels incívics

El sector urbanístic de Tulell es deteriora progressivament des que fa 13 anys culminara la seua construcció. El pas del temps i sobre tot l’incivisme d’uns pocs contribuix a que la seua imatge siga cada vegada més dolenta. I també perillosa davant els vidres trencats a pedraes en els accessos a un inutitilitzat aparcament per a centenars d’hipotètics vehicles.

L’Ajuntament d’Alzira deurà pendre alguna que altra decissió per tallar el deteriorament que pateix esta zona destinada a l’ampliació urbanística de la ciutat. Cal tindre en compte que pel seu bulevard passen nombrosos alumnes, molts d’ells acompanyats per familiars, en direcció als distints centres educatius de la zona. També és aprofitat per senderistes, caminants, i conductors que aparquen els seus cotxes i que son testics de la seua decadència, amb poc més d’ua dècada de vida.

Megaurbanització

Cal recordar que Tulell d’Alzira va ser un megaprojecte d’urbanització dels anys 70 que no es va materialitzar fins al mes de març de 2010 després de quatre anys i mig d’obres en una superfície de 422.000 m2, paral.lela al riu Xúquer i en la seua zona d’influència. La propietat d’esta àrea rústica molt dividida dificultà l’acord entre els titulars amb centenars de reunions durant més de 30 anys.

Una UTE formada per les empreses Llanera i Elecnor fou l’encarregada de la urbanització de Tulell que consta bàsicament d’un bulevar pròxim al miler de metres de llargària i de 45 m d’amplària. El projecte contempla la construcció d’edificis de 12 altures i de 9 torres de vivendes de 25 altures, amb capacitat per albergar més de 15.000 residents. Cal dir al respecte que Alzira arribà en 1982 als 40.000 habitants i que 40 anys després ha arribat als 46.000 ha.

L’enorme retard d’esta urbanització, construïda en una zona molt inundable per la proximitat del Xúquer, complicà el seu desenvolupament, en perdre l’oportunitat de la gran bombolla urbanística nacional, i estar culminada coincidint amb la greu i prolongada crisi econòmica de 2008.

Així, 13 anys després de culminada la urbanització tan sols s’han construït tres edficis de 12 altures, l’últim d’ells es troba completament deshabitat. El més positiu és la zona dotacional de 120.000 m2 que va guanyar l’Ajuntament, amb una ampla àrea educativa formada per l’Escola Infantil Tulell, el Ceip Tirant lo Blanc, l’IES Murta, el centre educatiu Xúquer i el campus de la Universitat Catòlica.

També d’una zona verda de 45.000 m2 que s’ha vist, malauradament, incrementada, pels matolls, plantes i males herbes que proliferen en les nombroses parcel.les pendents de construir.

La problemàtica econòmica provocà la fallida de la pràctica totalitat de les empreses de la construcció i que les parcel.les acabaren en poder de les entitats bancàries que son ara les seues propietàries.