L’alcalde d’Alzira urgix a la conselleria i CHX a «ampliar el barranc de la Casella»

0
348
El Canal Iterceptor arreplega les aigües pluvials dels barrancs procedents de la Casella

Arran l’episodi de pluges del cap de setmana del que ha ixit ben lliurats els barris més inundables d’Alzira, l’alcalde Alfons Domínguez, considera que «ampliar el pont de Xàtiva és el més urgent«. Tot i que també reclama a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que inicie enguany «l’ampliació» del barranc de la Casella» així com «el desviament del Barxeta».

Ajuntament, veïns i la Direcció General de Carreteres intenten consensuar, estos dies, el projecte destinat a ampliar el pont de Xàtiva, «este mes es decidirà» segons ha avançat la primera autoritat local a Riberaexpress.

L’ampliació del pont i del barranc de la Casella en el seu tram final és clau perquè puguen desaiguar les aigües pluvials procedents dels canals Interceptor i de les Basses que recullen les escorrenties procedents dels barrancs Estrella, Fosc, Gracia Maria i Arena. A mitjans d’este mes està previst iniciar la connexió dels dos canals en la rotonda de la CV-50, després que Iberdrola desvie la línia de mitja tensió que la travessa.

Domínguez assegura que el canal de les Basses «ha evitat la inundació de la barriada i dels voltants, evitant que l’aigua de les pluges torrencials `córrega per camps, camins i carrers«. El regidors de Serveis Urbans, Vicent de la Concepción recorda que el colector de les Basses «es va omplir durant una hora més del 90 durant la matinada del diumenge».

Barrancades

Mentre el canal Interceptor «ha fet de tanc de tempesta» segons Domínguez que valora positivament que el Barxeta «no baixara ple i no obstaculitzara el pasa de les aigües del Casella». L’alcalde explica que a Alzira el que venim patit els últims anys «son barrancades» en lloc de ser el Xúquer el que amenace amb inundar l’Illa del Xúquer.

175 l/m2 a la Murta i 130 a la Casella

Cal recordar que la gota freda (DANA) del passat cap de setmana, va deixar a Alzira 175 l/m2 a la Murta, 130 a la Casella i més de 100 al centre del municipi.
Com és habitual a les tasques de preparació prèvia, s’han afegit el seguiment en temps real de les pluges que va començar la nit de dissabte i es va allargar durant la matinada i matí de diumenge sota la coordinació de la tècnic municipal de Projectes i Infraestructures.
Es va portar a terme la revisió de les zones més conflictives seguint el paràmetres marcats pels sensors de les càmeres de videovigilància:
El pou situat en el carrer Taronger, en el centre social de les Bases, va arribar a acumular grans quantitats d’aigua, però finalment l’oratge va donar una treva que va ocasionar la reducció d’aigua.
El barranc de la Casella junt a les comportes del pont de Xàtiva, també va preocupar al llarg de la matinada, però finalment es va donar la baixada del nivell del barranc.
Mentre el canal de les Bases, on baixava el barranc de la Casella, va passar en menys de 5 minuts de no portar aigua a acumular més de mig metre, amb la incorporació de l’aigua del barranc.
L’Ajuntament va comprovar totes les zones conflictives i avisà a les concessionàries per a netejar fulles dels albellons perquè les fulles arrossegades feien succió i no circulava l’aigua.
Al llarg del matí amb la tornada de la pluja es va repetir el procés de revisió i neteja per a garantir la correcta evacuació d’aigua. El resultat de l’episodi no ha suposat cap incidència greu, segons fonts municipals.