El grup d’acusació popular a Carcaixent es querella de nou contra l’autor de delictes d’odi

0
1676

Dues setmanes després del primer juí, David Pelufo, autor confés de 400 pintades feixistes i amb missatges d’odi, es trobarà de nou immers en un procés judicial. Un grup de veïnes que ja vam exercir d’acusació popular al primer juí, hem vist acceptada la nova querella on consten 203 pintades més,  aparegudes els darrers mesos a la localitat i el vídeo on se’l pillava infraganti realitzant una esvàstica acompanyat de dos menors d’edat.

L’organització ciutadana ve treballant els darrers 6 anys en diverses accions. Després de l’aparició de les primeres pintades, es creà un manifest de denúncia i es procedí a netejar-les. Davant la passivitat del consistori en general, només la regidoria de memòria democràtica va mostrar interés per abordar el problema. S’instà a l’Ajuntament  a abordar este cas per via judicial. A més es va insistir en reforçar la persecució policial d’estos actes, iniciar un treball per millorar la convivència als barris i campanyes als centres educatius per evitar la normalització d’estes accions per part de la ciutadania. No poden quedar com a simples actes vandàlics missatges carregats d’odi i discriminació.

Paral·lelament, es dugué a terme un treball ciutadà de conscienciació i acció. Gràcies a l’extensa participació de col·lectius locals i la involucració de les associacions de famílies dels centres educatius, s’esborraren al voltant de 700 pintades. Amb l’arribada de la pandèmia, esta embranzida popular es va vore frenada de colp degut a les restriccions de moviment. Al tall que anaven desapareguent les restriccions, diverses persones decidirem seguir orgatintzades per seguir tapant expresions d’odi. Davant la lentitud del procés judicial hem dut a terme diverses campanyes de micromecenatge que han servit per poder personar-nos com a acusació popular a la causa ja iniciada per fiscalia i l’ajuntament.

Després de l’acord entre totes les parts, David Pelufo ha estat condemnat per un delicte de danys continuats amb agreujant ideològic. La sentència emesa per l’Audiència Provincial obliga l’acusat a pagar una multa de 1.890 euros i 14.116 euros en concepte de responsabilitat civil pels diversos danys ocasionats a mobiliari públic i privat. També li imposa una pena de 2 anys de presó que podrà evitar sempre i quan esborre totes les pintades, realitze un curs d’igualtat i no discriminació, duga a terme nou mesos de treball en benefici a la comunitat i no torne a delinquir en els propers 3 anys. Des l’acusació popular, tot i acceptar l’acord, es lamentem que este fet no siga considerat delicte d’odi. Missatges com «rojos a la cuneta», «acabareis como en el 36», «LGTBI = SIDA» «moros no» o «Feminismo = Cancer» generen un greu problema de convivència.

Lamentem que a un terme municipal relativament menut, puguen aparéixer més de 1.000 pintades afectant espais privats i sensibles com centres educatius i barris de la localitat amb total impunitat. Algunes d’elles inclús, molt a prop de la caserna de la Guàrdia Civil i la Policia Local. No pot ser que la justícia tarde tants anys en poder jutjar un cas que genera tensió social i té el risc de derivar en actes violents. No oblidem, però, que casos recents com «Armagedón» o Pánzer», amb  agressions, amenaces o tinença d’armes, vinculats amb la ultradreta al País Valencià, van quedar lliures de càrrecs. Per això cal celebrar esta primera xicoteta victòria enfront del feixisme i esperar millors resultats al nou juí. Simbòlicament, durant uns dies al poble de Carcaixent hi ha hagut més gent contenta que pintades d’odi.