La federació veïnal d’Alzira denuncia la contaminació del Barxeta i del Xúquer

0
73

A Alzira, el cel no sap ploure, quan para, és costum d’anar a mirar el riu i el barranc per tranquil·litzar-nos.

 

Des de que l’Estat construí la depuradora i  prolongà el clavegueram per evitar que les aigües residuals  contaminaren el riu, veiem que mentre les aigües del Casella baixen roges, les del Barxeta son  negres. Tarquim amb alts nivells de contaminants.

El clavegueram evacua les aigües plogudes, les del comú i les cuina per la séquia mare i la depuradora impedeix que el riu esdevinga clavegueram.

Però quan plou, la depuradora es col·lapsa incapaç de separar les pluvials de les residuals i abans la canonada. Pels derramadors s’escapa el tarquim que ennegreix el barranc de Barxeta arribant al Xúquer.

 

Contaminar les aigües del riu és un delit castigat amb penes de presó.

Qui és el delinqüent?

La llei diu que el responsable és el que aboca. El que estira de la cadena i la deixa anar, aboca i com paga impostos i rebuts de l’aigua trasllada el problema. La Directiva Europea encomana a l’ajuntament, propietari del clavegueram i responsable de l’abocament, que implante la xarxa separativa per abocar separadament les aigües residuals de les pluvials. L’ajuntament obliga, mitjançant el PGOUM, a qui construïsca o reforme sa casa que aboque separadament al clavegueram.  Però mentre presumeix de la renovació de carrers, a càrrec de la concessionària del subministrament d’aigua, impedeix, amb tanques, que puga vore’s i comprovar la separació de xarxes.

 

La Confederación Hidrográfica del Júcar té previst, per l’any vinent, ampliar el barranc de la Casella i la Generalitat, construir un nou pont de Xàtiva. CHJ encomana a l’ajuntament, administració competent, la nova connexió del col·lector de residuals.

 

Les candidates, tenen una bona ocasió per demostrar la preocupació pel medi ambient, que ens ho dona tot, i pel riu, que ens dona fins i tot el nom, aparaulant en campanya electoral l’inici de la separació de les aigües pluvials de les residuals en el punt d’abocament que hauran de construir l’any vinent i comprometent-se a continuar-la aigües amunt.

Així, les alzirenques quan votem, estarem encomanant-los que no contaminen el riu per nosaltres i ens sentirem menys delinqüents quan estirem de la cadena.

Federació d’Associanos de Veïns d’Alzira