A les 12 de la nit hagueren pogut estar cremades les 485 ha de la Murta

0
573
L’alcalde Diego Gómez, el candidat Alfonso Domínguez i el regidor de Medi Ambient Pep Carreres escoltant a Dalmau
Assistents al saló de sessions del MUMA

L’enginyer especialitzat en incendis forestals, Ferran Dalmau, considera que «la sort per ser l’únic incendi ixe dia a la Comunitat i la bona elecció realitzada atacant el flanc esquerra amb moltíssims mitjans aeris evitaren que a les 12 de la nit del divendres s’hagueren cremat les 485 hectàrees de la Murta en lloc de cremar-s e només 40 ha a la Casella». I ha afegit esta vesprada al MUMA d’Alzira que «en 24 hores el foc hauria arribat a Tavernes després de cremar més de 3.000 ha». Tan sols arribant a les 500 ha assegura que l’incendi «hauria estat fora de la capacitat d’extinció donat que els bombers no podrien arrimar-se al foc».

Cal recordar que l’incendi va començar al voltant de les 17h del divendres 21d’abril a la solana de la Casella en una vesprada molt calorosa en la que bufava vent de ponent.

La clau va estar també en la humetat que hi havia a la zona de la Ombria a la vall de la Murta amb freixos i altres espècies que «contribuiren a que el foc no continuara propagant-se en este vall». Així els mitjans aeris i terrestres pogueren concentrar tots els esforços en «atacar el cap de l’incendi situat a la solana de la Casella», segons l’expert de Carcaixent.

Dalmau és partidari de «cremar en hivern la muntanya d’Alzira de forma ordenada, no podem criminalitzar el foc» advertix, tot i que també aposta per fer tallafocs i per instal.lar punts d’aigua com a mesures preventives. Així té molt clar que «cal tallar arbres per salvar a altres», després d’assenyalar que «el problema global» que patim hui en dia és «l’acumulació d’energia, l’excés de biomassa dels nostre boscos». Explica als assistents a la conferència organitzada per Compromís Alzira sobre el «futur de la Murta i Casella. Gestió i prevenció d’incendis», l’excés de vegetació existent donat que es beu el 59% de l’aigua, així «quan plou entre 3 i 7 l/m2 l’aigua no arriba als acuífers se la beuen les plantes». i Per tant en l’incendi d’Alzira «va influir l’energia acumulada en els muntanyes».

Gestió forestal

Es mostra convençut que els boscos «van a canviar, perquè el bombers no volen ja ni més avions ni camions sino gestió forestal, ara el major gestor dels boscos és el foc«. Durant la conferència ha manifestat que Alzira «té molta muntanya pública que pot aprofitar de forma ordenada, a més que la capital de la comarca «és un dels primers municipis valencians en comptar amb un Pla Local de Prevenció d’Incendis«. El fet que el canvi climàtic provoque climes més càlids i secs, indica que «el que no gestionem nosaltres ho acabará gestionant el foc i per tant cal reduir el risc mitjançant distintes actuacions».

Dalmau ha contestat les nombroses preguntes realitzades pels assistents que han omplit el saló de conferències del MUMA. El candidat de Compromís, Alfons Domínguez, ha presentat al conferenciant.