Els valencians reclamen una pujada salarial davant l’increment dels preus

0
82

Els sindicats prenen els carrers per a reclamar una pujada salarial que amortisca el repunt de preus

Els caps de cartell dels partits polítics han aprofitat la marxa per a exposar les seues propostes en matèria laboral

Líders i membres de CCOO i UGT en la manifestació que ha recorregut els carrers de València / Kai Försterling (Efe)

Amb el lema “Apujar salaris, abaixar preus i repartir beneficis”, milers de persones han eixit aquest Primer de Maig als carrers de les principals ciutats valencianes en una reivindicació explícita a l’empresariat: la de l’increment dels sous per a mitigar la pujada de la inflació, com han avançat en Les notícies del matí els líders d’UGT-PV, Ismael Sáez, i de CCOO PV, Ana García, abans de participar en una de les manifestacions que han recorregut els carrers del centre de València.

Castelló, Alacant, Elx o Alcoi també han evidenciat aquesta reivindicació amb marxes multitudinàries. CNT, COS i Intersindical Valenciana, per la seua banda, també han recorregut València amb una manifestació alternativa, ja que un dels objectius d’aquesta marxa era criticar la gestió dels sindicats de concertació, així com mostrar el seu malestar amb els poders públics i denunciar l’actual situació social, com han reconegut aquests sindicats en finalitzar la marxa.

En el manifest conjunt, aquests tres sindicats han manifestat: “Ni la pujada del salari mínim interprofessional ha fet que les nòmines siguen suficients per a portar una vida digna. Si anem a les pensions, estem esperant que es modifique el càlcul perquè no discrimine a qui cotitza a temps parcial, les dones. I, quan parlem d’inflació veiem que no hi ha límit a l’especulació i als beneficis de qui més té: la banca, les grans corporacions i empreses”.

El de hui era l’últim Primer de Maig abans de la cita electoral del 28M, per això els partits no han volgut desaprofitar l’oportunitat per a exposar les seues propostes per a combatre la inflació i avançar cap a una millora de les condicions laborals.

En el cas de Ximo Puig, candidat del PSPV per a la reelecció, ha destacat la importància dels treballadors perquè la societat progresse, raó per la qual considera que aquest col·lectiu ha de tindre “les millors condicions laborals”, fet que necessàriament implica “els millors salaris”.

L’aposta per la plena ocupació i la reivindicació del diàleg social són dos dels propòsits de Ximo Puig si revalida el càrrec: “El govern valencià ha avançat a través del diàleg social. Hi ha 420.000 llocs de treball, però encara hi ha 300.000 persones que no tenen treball, un dret bàsic”. En aquest sentit, el candidat socialista a la presidència de la Generalitat ha apel·lat al diàleg social perquè la plena ocupació siga una realitat. “Cal recórrer al diàleg social perquè hi haja millors condicions”, insistia en president minuts abans que començarà la manifestació.

Les administracions han de contractar empreses que paguen uns salaris justos Joan Baldoví – Candidat de Compromís a la Generalitat

Des de Compromís, el també candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, apuntava també a l’increment salarial. “En un procés de preus inflacionistes, en què, a més, veiem que les empreses estan tenint beneficis, els sous han de pujar i les administracions han de contractar empreses que paguen uns salaris justos, que siga un punt per a la contractació”, remarcava.

A aquestes reivindicacions, Baldoví afegia la del finançament just, que permetria a les administracions públiques impulsar iniciatives d’ajuda a les empreses valencianes.

Des d’Unides Podem-Esquerra Unida, el candidat a la presidència de la Generalitat, Héctor Illueca, reivindicava més estabilitat laboral, a pesar de la millora que s’ha produït en aquest sentit en els últims anys, i reforçar els requisits per a acomiadar un treballador. “És injust que puguen tirar al carrer un treballador, sense més motiu”, afegia el candidat d’Unides Podem-Esquerra Unida.