Primer debat entre els candidats d’Alzira amb coincidències i diferències

0
680

Sis caps de llista de les eleccions municipals d’Alzira protagonitzaren ahir a la Casa de la Cultura d’Alzira el primer debat de la precampanya per abordar el model de ciutat que oferixen a la gent grant d’esta ciutat, atenent la proposta del col.lectiu local Unió per les Pensions.

Moderat per la companya d’Alzira Ràdio, Beatriz Tortosa, els alcaldables abordaren temes com els serveis públics, la participació ciutadana, la bretxa digital, la vivenda i la transparència.

Alfons Dominguez, alcaldable per Compromís ressaltà les atencions que presta l’ajuntament, però es mostrà partidari de potenciar l’atenció domiciliària, de millorar la dotació de les actuals residències, incrementar les activitats per als majors, reivindicà menjadors saludables i sostenibles per a les escoles i les residències de majors. A més feia una «aposta gran» pel transport públic, amb autobusos llançaderes que connecten l’Hospital de la Ribera, l’estació de ferrocarril i les residències.

Pel que fa a la participació ciutadana, Dominguez, va ser rotund a l’hora de «instaurar contactes amb els barris», de treballar els pressupostos participatius, de crear espais comuns per facilitar la transmissió dels majors als joves, en temàtiques culturals i agràries, principalment «entre dos generacions».

Per combatre la bretxa digital, el candidat de Compromís proposà «una atenció continuada i presencial, així com potenciar el voluntariat per combatre la soledat dels majors.

En matèria de vivenda, lamentà la falta de vivendes públiques i considerà que les del Sareb «son una bona possibilitat». I en les propostes finals apostà per fer una ciutat «més amable, amiga de les persones majors, sostenible, amb una vivenda digna i uns serveis socials potents».

Per la seua part, el candidat del PP, José Luis Palacios, reivindicà agilitzar les ajudes a la dependència, ampliar els centres de Dia, perquè «es troben saturats», ampliar el transport urbà a la Garrofera, La Barraca i a les urbanitzacions i per incrementar les places en les residència de majors. En matéria de participació ciutadana criticà que el consistori deixara de fer les assemblees de barris, de les que es mostrà partidari de recuperar-les.

Respecte a la bretxa digital, Palacios manifestà que l’Ajuntament «té capacitat per a formar a col.lectius amb programes de formació, i pelque fa a les deficiències d’atenció als majors tant de la banca com de la Seguretat Social, proposà que el consistori » els pressione» per tal de millorar l’actual atenció. En matéira de vivenda indicà la «poca competència» que tenen els municipis, recordà que el PP va rehabilitar vivendes a l’Alquerieta per convertir-les en socials i criticà la nova Llei d’Habitatge en considerar que tindrà l’efecte contrari al desitjat perquè es reduirà l’oferta de vivendes.

I culminà les seues intervencions demanant una ciutat sense atur, riuades ni incendis, així com una igualtat social.

Pel que fa a la candidata del PSPV, Gemma Alós, considerà que els serveis públics «son un dret de la ciutadania», manifestà que les residències locals «estan envellides i que falten centres de Dia». Es mostrà partidària d’incrementar les línies del transport públic, així com una major freqüència de pas i d’augmentar les escoletes i les residència de persones majors.

Com a presidenta del Consell de Participació Ciutadana, indicà que «estan tots representants», tot i que «volem uns pressupotos més participatius oberts a les associacions i entitats locals». Per a Alós la bretxa digital «és un problema» i considera que l’Ajuntament «ha de donar totes les facilitats als majors, i proposà institucionalitzar un banc de gent, amb xarxes de voluntaris per ajudar a pensionistes i jubilats. Pel que fa a l’habitatge digué que «cal augmentar la vivenda pública, amb lloguers accessibles i recordà la iniciativa de l’Ajuntament de construir vivendes bioclimatitzades per a lloguer en el Torretxó baix. I sobre la transparència indicà que «cal garantir que el portal del consistori arribe a tots» i assegurà que des de l’administració local «es contesta al 98% de les preguntes que fan els ciutadans». I va concloure reivindicant un auditori en una ciutat on «tots es sentisquen cómodes».

L’alcaldable d’Unides Podem, Agustin Pérez, apostà perquè les persones majors «estiguen ben ateses en els seus domicilis en lloc d’anar a les residències, ampliar l’aparcament de l’Hospital, també de l’escolarització de 0 a 3 anys i recordà que «el 22% de la població son pensionistes o jubilats».

D’altra banda denuncià que els consells de participació ciutadana «no funcionen» i apostà per «domicilis compartits per majors i joves». Respecte a la bretxa digital, Pérez apostà per la integració socicultural, amb locals en tots els barris de la ciutat i lamentà que la mitjana de les pensions siga inferior al salari mínim i que les dones tinguen pensions «un 40% inferiors a les dels hòmens». I en matèria de vivenda lamentà la «bretxa administrativa» i es mostrà partidari que les persones majors «puguen seguir vivint en les seues cases». Proposà fer extensiva la transparència municipal a les comissions informatives que «deurien ser transmeses en directe», i fer una auditoria permanent. Culminà les seues intervencions defensant lo públic, la transparència i la participació a més de la sostenibilitat.

El candidat de Ciutadans, Miguel Vidal, lamentà que als consells de participació ciutadana «sols acodisquen 10 o 15 persones», reclamà «mecanismes per aportar idees de forma anònima». D’altra banda reivindicà un servici d’ajuda i formació per a realitzar els tràmits, impartint cursos a les persones majors» per tal de superar la bretxa digital. A més «d’exigir als bancs que no abandonen els barris». Criticà la nova Llei de Vivienda, reclamà habitatges públics i «concedir ajdues a les persones majors». D’altra banda es mostrà partidari de reduir el gasto i d’incrementar les inversions municipals i de mantindre la política cultural, que ressaltà especialment així com els Serveis Socials.

En representació de Vox el seu alcaldable Ricardo Belda, reivindicà els «fons necessaris» per atendre a les persones majors a l’atenció domiciliària i també al transport públic «eliminant els gatos supèrfluos». Proposà un departament per ajudar als pensionistes i jubilats, després de criticar «el tracte vergonyós» que reben de les administracions. Per a Belda la vivenda «és un problema dels més greus i lamentà que la nova Llei de la Vivenda «defense més al llogat que al propietari».

No participà en el debat el candidat de la formació UCIN, Enrique Montalvá, en no haver sigut convidat pels organitzadors.