L’entitat Murta i Casella proposa aprovar el Pla d’Usos i augmentar la protecció del paratge

0
261

Durant les últimes setmanes l’Associació Mediambiental Murta i Casella s’ha reunit amb els diferents partits polítics de la nostra ciutat per a traslladar-los, alhora que recordar-los, totes aquelles necessitats i actuacions requerides per a la defensa, protecció i conservació del sòl forestal alzireny i del patrimoni natural, històric i cultural associat al mateix. La muntanyeta del Salvador, la serra de Corbera, els paratges de la Murta i de la Casella amb les seues respectives valls, juntament amb la vall d’Aigües Vives, la serra de les Agulles i les muntanyes de la Garrofera, requerixen la protecció i també l’atenció de totes les alzirenyes i alzirenys.

Confiem que els futurs representants polítics que siguen elegits en les urnes de les eleccions municipals alzirenyes a celebrar el pròxim 28 de maig es comprometen a assumir les seues responsabilitats públiques i l’assumpció en la protecció del nostre patrimoni natural, més encara si cap després del recent incendi produït a les nostres muntanyes entre els dies 14 i 15 d’abril del present any. Consciència i responsabilitat, per favor.

PROPOSTES

Fer tot allò necessari per a poder unir les dos zones que conformen el Paratge natural municipal Murta i Casella que en l’actualitat estan separades per terrenys particulars on la gestió forestal és inexistent i considerem necessària la seua adquisició per a ampliar el Paratge.

 

Davant l’augment de les activitats en el Paratge degut a la gran afluència de visitans, i per la necessitat de regular les diferents activitats, considerem urgent aprovar el Pla d’Usos.

 

En l’actualitat hi han dos persones treballant en el Paratge natural municipal de la Murta i Casella, insuficients per a gestionar el Paratge. Es necessiten al menys cinc persones fixes.

 

Es deuria d’invertir en acabar la Casona del vall de la Murta per a convertir-la en un Centre d’Interpretació, tal com assenyala el Pla Especial del Paratge natural municipal Murta i Casella. Necessari per a canalitzar i informar als visitants de les nostres valls.

 

La casa NOVA de la Murta està en molt males condicions. S’hauria de consolidar.

 

S’hauria de comprar el camp que hi ha a l’esquerra de l’entrada de la Murta per a crear una zona de regulació de l’aforament de la Murta.

 

Intentar aconseguir una figura de protecció superior el Paratge natural Municipal MURTA I CASELLA, per tal que fora PAISATGE PROTEGIT, conforme expliquem en el document adjunt.

 

Potenciar acords de col·laboració amb el Jardí Botànic de València i el CIEF, en matèria de conservació de la Flora de les nostres valls, com ja es feia en el segle XVII, en què la Càtedra de Herboristeria de la nostra Universitat tenia com a referent d’estudi la vall de la Murta.

 

Durant els dies de màxima afluència a les valls de la Murta i la Casella, s’hauria de contemplar la possibilitat de ficar un mini autobús per a evitar l’aglomeració de vehícles en els pàrquings, ja que, sobretot a la Casella, al haber solament un accés on no caben dos cotxes, la mesura és mes necessària.

 

Encara que Iberdrola ja ha comunicat que té en estudi llevar la LÍNIA ELÈCTRICA de la MURTA, hem de reclamar fins que estiga fet.

 

 

 

 

EN REFERÈNCIA A LA CIUTAT D’ALZIRA I EL SEU TERME

 

Considerem necessari acabar el que ha vingut en denominar-se ANELL VERD que li dona la volta a la ciutat d’Alzira i que s’ha convertit en un referent de tots aquells que ens agrada caminar. Així mateix, deu dotar-se de mobiliari urbà adeqüat i del pressupost necessari per a un manteniment de qualitat.

 

La VIA VERDA que connecta Carcaixent i Simat de la Valldigna, està practicament acabada, caldria continuar el carril peatonal/bici que arriba fins MM (on estaba Avidesa en la carretera de la Barraca) des d’Alzira i unir-la a la Via Verda per a facilitar l’ús i el gaudi de les persones.

 

La MUNTANYETA DE SALVADOR com a referent i pulmó de la ciutat d’Alzira, catalogat com a parc municipal, hauria de tindre una gestió diferenciada de la resta de zones verdes, aixi com dotar de punts d’aigua para l’extincio de incendis i el reg per a les plantacions d’arbres, ja que les seues característiques peculiars així ho demanen.

 

Facilitar l’accesibilitat a peu i en bici a qualsevol lloc d’Alzira, augmentant els kilòmetres de CARRIL BICI  i les ZONES PEATONALS.

 

Davant del boom de l’implantació de les construccions de plantes d’energia renovable i el perill de massificació en les valls de la Murta, la Casella i la Barraca de Aigües Vives, es deuria d’ordenar i determinar on es poden i on no ficar plaques solars en les nostres valls.

 

Propiciar la creació d’un Consorci Agroforestal amb tots els municipis que conformen el territori de la Serra de Corbera. Per a treballar en consonància en el desenrotllament dels Plans de Prevenció d’Incendis Forestals i la dinamitzacio dels cultius que envolten la Serra.

 

Donar-li una eixida al BARRANC DE LA MURTA que actualment acaba en una séquia i que cada vegada que plou, la carretera d’Albalat es queda tallada.

 

Neteja i condicionament del llit del RIU VERD.