Xavier Machí explica les propostes de Typsa per evitar les inundacions a Alzira

0
368

Evitar inundacions, és possible.

 

Les conclusions de l’Estudi d’alternatives per à la reducció del risc d’inundabilitat a La Ribera, que el MITECO adjudicà a TYPSA seran presentades a la Casa de la Cultura d’Alzira el proper dijous, 20 d’abril a les 19h.

Les propostes elaborades per TYPSA per evitar les inundacions a Alzira, seran exposades pel redactor de l’Estudi Xavier Machí,  mitjançant una presentació amb imatges dels fluxos d’aigua sobre les cartografies i plànols de la conca del  Xúquer i la Ribera en particular.

Cada nova actuació que s’efectua en la plana d’inundació del Xúquer modifica el règim dels cabdals, alterant el curs de les aigües desbordades. Per eixe motiu, cadascuna de les propostes alternatives a l’actual risc d’inundació ha estat sotmesa a un programa de modelització que preveu la nova trajectòria que els cabdals descriuran com a conseqüència de la nova intervenció. Just per no traslladar la inundació i crear nous problemes inexistents abans de la intervenció, com a conseqüència d’aquesta.

Les planes d’inundació dels barrancs de La Casella, L’Estret, Vilella, Barxeta, Fosc, Respirall, Gràcia Maria, Camí de l’Arena i del mateix Xúquer, han estat formades per l’erosió al llarg dels segles passats, conformant la topografia actual de La Ribera, que ha d’evacuar cap a la mar, les pluges cada vegada més concentrades en menys temps com a conseqüència del canvi climàtic, i que s’ha demostrat, repetides vegades, insuficient per desaiguar pluges en quant sobrepassen períodes de retorn dels cent anys.

Els anteriors Plans de Conca, que elaborà la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, intentant ajornar les el risc d’inundacions per a les poblacions a períodes superiors a 500 anys, plantejaren actuacions que pel seu elevat const, anaren postposant-se, Pla rere Pla successius, fins a adonar-se de la crua realitat pressupostaria i amb la intenció d’elaborar un pla que fora realista, per econòmicament viable, el MITECO tragué a concurs l’elaboració de l’Estudi d’alternatives per à la reducció del risc d’inundabilitat a La Ribera, amb actuacions financiables amb fons europeus.

Les solucions es concreten en esmenar actuacions humanes anteriors que actualment dificulten el desaiguat (Pont  de Xàtiva) i motes de protecció de les poblacions (malecó a Tulell).

La FaavvAlzira ha convidat a la presentació als candidats a l’alcaldia d’Alzira, doncs espera la seua complicitat per tal de dur a cap les actuacions que reduïsquen el risc d’inundació a una vegada en la vida en lloc de cada episodi de pluges.

Des de la FaavvAlzira considerem que les solucions  a la inundabilitat, han de quedar fora de les conteses electorals i espera que tots i cadascun dels candidats es comprometen en fer-les realitat.