Efectius terrestres han intentat esta nit contindre el foc en la Murta abans que tornen els mitjans aeris

0
1430
L’inici de l’incendi es va produir ahir divendres al voltant de els 17h en la solana de la Casella
Imatge de l’incendi captada ahir per la vesprada per Mª José Olivares
Vista aèria de l’incendi a la cresta de la Casella

L’incendi declarat aquest divendres a les 17:08 hores a la solana de la Casella, al terme municipal d’Alzira, evoluciona favorablement i s’ha aconseguit frenar l’avanç, segons el primer balanç que ha oferit el director general d’Interior, Salva Almenar, a primera hora de la nit. Tot i això, des de la conselleria de Justícia mantenen la cautela, ja que les previsions meteorològiques previstes per a les pròximes hores continuen sense ser positives a causa de les ratxes de vent de ponent.

El foc s’ha originat en una zona boscosa on és habitual fer rutes a peu i en bicicleta, i que està prop del paratge natural de la Murta. La ràpida evolució del foc durant les primeres hores ha obligat a desallotjar alguns habitatges pròxims de forma preventiva.

Segons ha informat l’alcalde, Diego Gómez, a la nit el centre de comandament avançat s’ha traslladat a la central de la Policia Local d’Alzira, «per a poder tindre una millor cobertura de la zona i mobilitzar els equips» que encara treballen en l’extinció del foc. Així mateix, ha destacat que este dissabte totes les carreteres que porten tant a la Casella com a la Murta continuaran tallades, perquè encara hi passaran els vehicles de bombers.

Les condicions meteorològiques a primera hora de la vesprada han sigut el gran entrebanc en l’extinció del foc, amb 27 °C de temperatura, una humitat relativa inferior al 30% i ratxes de vent de fins a 40 quilòmetres per hora.

L’incendi preocupa en Alzira especialment per la proximitat a la Murta, situada a la vall paral·lela a la Casella i considerada un valuós paratge, pels seus valors històrics i també ambientals. Les dues valls compten amb pinades denses, que afavoreixen la combustió, i que ja van fer saltar les alarmes en l’incendi que va devorar el 2016 bona part del terme municipal de Carcaixent, encara que en aquella ocasió, i gràcies al reforç de la protecció dels mitjans d’extinció, les flames no van arribar a entrar a la Murta.

La vall de la Casella és un dels grans pulmons verds de la capital de la Ribera Alta, situada entre les valls de la Murta i la d’Aigües Vives, és una zona molt transitada per les alternatives esportives i d’oci que presenta. És habitual trobar desenes de caminants que recorren les nombroses rutes habilitades, i també ciclistes. De fet, la històrica Ruta dels Monestirs, que enllaça l’antic cenobi de la Murta amb el de Sant Jeroni de Cotalba, creua tota la vall de la Casella i es habitual trobar-hi senderistes.

Disperses per la vall de la Casella hi ha nombroses cases de camp i segones residències. En la zona més pròxima al nucli urbà d’Alzira també se situen diverses urbanitzacions que acullen població tot l’any, alguns dels residents foren evacuats ahir pr la vesprada.