Alzira recupera la rondalla de música tradicional promoguda per ex Magnos

0
2497
El grup capitanejat per José Pons porta vora un any assajant per tal de triomfar en el seu debut

El diumenge 21 de maig, a tan sols una setmana de les eleccions municipals, serà el bateig de «Mai toquem bé», una rondalla de música tradicional en valencià que actuarà al Gran Teatre d’Alzira que porta prop d’un any assajant davalla la batuta de tres músics que formaren part de la reconeguda orquestra Los Magnos.

José Pons, la seua alma màter, Toni Santos i Salvador Sanchis, han recuperat la música de rondalla que va existir a la capital comarcal en els anys 50 del passat segle. Al seu costat dos músics més de la família Pons, Maria i Paco, junt a José Maria Perea, Pepe Beteta (pare del músic de La Fúmiga), Robert Ramirez, fill de Fernando, component d’aquella rondalla, Remei Pau, Ramiro Sánchez,  Àngels Cuenca i Laura Rocafort constituixen el dotze inicial que amb bandúrries, laúds, guitarres, un acordeó i un violoncel debutaran en cinc setmanes.

Les seues pretensions passen per «no encasillar-nos en música tradicional per a ballar, volem fer també música folk a l’estil de Pavesos i d’El Sifoner«, assegura José Pons que es troba «molt il.lusionat» en la presentació de la rondalla en la que col.laboraran dos parelles de ball; una del Grup de Danses Alzira i altre de La Delicà de Gandia.

Tot i aixó Pons no oblida el «mal de cap» que li ha suposat que sonara com cal, «Mai toquem bé», perquè «així com hi han arxius per a les bandes, en el cas de les rondalles cadascú fa els seus arreglos i els tenen ben guardats i tancats en pany i clau». A més li ha costat un món trobar músics especialitats en bandúrries i laüds, fins el punt de tindre que recórrer a alguns que toquen en altres rondalles de la comarca, com és el cas del molt reclamat Perea que toca la bandúrria en rondalles d’Algemesí, Carcaixent i Guadassuar.

Riberaexpress