La mona o la reganyà, quina guanya a Alzira?

0
1129
Maribel Blasco fornera del Forn Sant Bernat
David el Forn de Bernia que guanyà el segon de l’últim concurs de reganyaes

Els forns d’Alzira tiren fum estos dies elaborant mones, reganyaes, coques i dolços típics de la Pasqua. La farina, els ous, el sucre, l’oli, el rent, anous, panses i en el cas de les reganyaes la carabassa son els ingredients imprescindibles que utilitzen els forners.

L’Ajuntament d’Alzira i el Gremi de Forners local fa varios anys que promocionen la reganyà, una mona tìpica i tradicional d’Alzira que ha guanya adeptes fins tutetjar a la mona. Quina de les dos es ven més?; ho aclarim tot seguit, millor dit preguntem a dos forners que coneixen molt bé l’ofici; José Manuel Sierra del forn Sant Bernat al carrer Piletes i Rafa Gadea, del forn Verge del Lluch ubicat en el carrer que també porta el nom de la patrona de la ciutat.

Segons Sierra la mona supera estos dies a la reganyà per ben poc, perquè utitliza la masa de mona per fer les monetes infantils i aquelles que porten pepites de xocolate. «La reganyà ha experimentat en estos anys un impuls bàrbar, enguany hi ha molta gana també de mona i de coques farcides d’anous i panses, està venent molta gent de fora, sembla que enguany hi ha més gana que mai», assegura el guanyador del tercer premi en el recent Concurs de Reganyà que convoca el consistori local. I recorda a Riberaexpress que també elabora «el secret de xocolate, una combinació de xocolate derretit amb anous».

Per la seua part Gadea considera que en el seu forn «es venen al 50%» i que «hi ha més demanda de coques amb anous i panses tant en massa de mona com de reganyà que de les tradicionals». Pel que fa al tamany més tradicional «les reganyaes superen a les mones» i mostra la seua satisfacció de fer «la reganyà quasi tots els dies de l’any».

Aixó sí mones i raganyaes «han pujat un 15%», reconeixen els forners alzirenys perquè el sucre ha pujat un 50%, els ous un 40%, així com la farina i per si fora poc la carabassa que l’any passat la compràven a 0,60€ el kg ara no baixa d’1,40€.

Una pujada que la gent té prou assumida i que no dubta en fer cues ahir i hui perquè no falten estos dies a la taula, la muntanya, la platja o el camp ni la mona ni la reganyà.

Riberaexpress