El Devallament i La Dolorosa s’encontren al centre d’Alzira en la Nit de les Miradetes

0
792

L’arrancada d’aquesta Festa d’Interés Turístic Nacional es produeix a les 10 de la nit de divendres amb el Viacrucis del Devallament que parteix des de la parròquia de l’Encarnació per a recórrer els carrers Caputxins, Dos de Maig, plaça de la Societat Musical, Curtidors i arribar fins a la plaça Major. Allí en ple centre de la «placeta» li esperarà el pas de la Dolorosa que partirà a les 22,30 hores des de la parròquia de Sant Joan Baptista. Centenars d’assistents ovacionaran la salutació amb una lleu genuflexió que efectuaran, a l’uníson, els portants d’un i l’altre pas.

Acompanyats per la banda de tambors i timbals el Devallament i la Dolorosa tornaran a les seues respectives parròquies, mentre comença la popularment coneguda com la Nit de les miradetes, ja que antigament els joves es reunien en la plaça i amb una picada d’ullet intentaven captar al pasquer o la pasquera.

Les dos germandats tenen un origen comú; fundada, incialmente, la confraria de la Verge dels Dolores, en el Real Convent de Sant Agustí, va quedar fragmentada en dos l’any 1781. La Confraria del Davallament de la Creu conservaria el pas inicial, obra d’Esteve, en la seua capella de Sant Agustí, mentre que la Dolorosa, fundada en el 1782, s’establiria en la parròquia de Sant Joan Baptista, després de fer un nou pas.

Les vestidures de les dos confraries coincidien, inicialment, amb l’única diferència que els confrares del Devallament porten el caputxó truncat, si bé es van accentuar les diferències amb la incorporació dels colors blanc i or vell en els cíngulos, per part d’aquesta confraria.