Pedro Dominguez ens guia per la Ribera amb 24 rutes ecològiques

0
1058
Dominguez presenta el pròxim dimarts a Alzira la seua publicació «La Ribera a peu i en bici»
24 rutes ecològiques, i més, per la nostra comarca
El llibre consta de tres parts, la primera és una introducció ampla on s’explica per què és bo per al cos, la ment i el medi ambient caminar i anar en bici, com organitzar una excursió, quins són els objectius principals, on buscar mapes i prediccions meteorològiques fiables, com comportar-se a la natura que visitem perquè quede igual o millor quan se’n anem, etc. etc.
La segona part, quasi el 90% del llibre, són les 24 rutes amb mapes i explicacions detallades pels espais naturals més bonics de La Ribera, vertaderes joies ecològiques que tenim ací a prop. Totes comencen i acaben en alguna estació de Renfe o FGV, per a facilitar la visita de gent d’altres comarques aprofitant la combinació més ecològica, econòmica i saludable que hi ha: peu + bici + tren.
En realitat són algunes de les moltes rutes que hem recorregut al llarg dels 15 anys que enguany complix La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció (ja som adolescents!), les millors i més interessants. Concretament, a les fonts de la Murta, la Parra, les Fontanelles, la Font Amarga, la del Barber, els Ullals del riu Verd, els de Baldoví, el Pouet. També els camins que voregen el Xúquer Baix, Xúquer Mitjà, Xúquer Alt, Albaida, Magre Alt, Magre Baix, Verd, Barxeta, l’Estany, la Llacuna del Samaruc, l’Albufera, la Séquia Reial, la Canal Xúquer-Túria. I no poden faltar les reivindicades vies verdes de l’Antic Trenet o Ribera-Valldigna, la de La Pobla-Manuel-Xàtiva i el Camí del Xúquer, que anirà des de la desembocadura fins on entra a la comarca. I encara més, al capítol 25 es suggerixen moltes altres rutes, per la comarca i fora d’ella, però ja sense mapes ni explicacions detallades.
I la part final conté un llistat molt recomanable de bibliografia, webs, associacions, articles, etc.
En resum, el llibre mostra que la Ribera del Xúquer és una bona terra, una terra fèrtil i viva que ens permet viure relativament bé a les més de 300.000 persones que l’habitem i que, a pesar de les nostres malifetes, encara guarda racons naturals preciosos que ens permeten gaudir i estimar la natura, i que hauríem de preservar per a les generacions futures…
La presentació, amb l’autor i diversos representants comarcals, serà el proper dimarts 28 de març, a les 19h, en la Casa de Cultura d’Alzira.