Economia propera i sostenible a Alzira / Alfons Dominguez (Alcaldable per Compromís)

0
1474

Economia propera i sostenible: Compromís amb el comerç local i les empreses alzirenyes

 

A la darrera Setmana de l’economia d’Alzira hi hagué moltes activitats interessants per a les nostres empreses i comerciants. Però sobretot, observàrem dues visions de l’economia completament diferents. Una, representada pel nostre secretari autonòmic d’Ocupació Enric Nomdedéu o la xarrada “Emprenedors amb propòsits”, va posar en valor la responsabilitat social i mediambiental de les empreses, com a motor d’una economia diferent, al servei de les persones i el planeta, al mateix temps que recuperem temps i vida per gaudir. D’altre costat, la conferència de Daniel Lacalle, en la direcció dels teòrics de la ultraliberalització de l’economia, apostant per la concentració de capital, un augment infinit de la mida de les empreses i de l’ús de recursos en un planeta limitat, la baixada d’impostos (a les grans, clar), i la globalització de les mercaderies deslocalitzades, on no compten els quilòmetres recorreguts, la situació de les persones treballadores, la contaminació causada, l’ús de recursos o l’abastiment de productes de primera necessitat.

Des de Compromís ens posicionem en una idea d’economia més humana i sostenible, on es done suport a l’economia local, a les nostres xicotetes i mitjanes empreses, moltes d’origen familiar. Aquestes són el gros del teixit empresarial valencià, aportant la majoria de l’ocupació i la riquesa al nostre territori, i sent molt més respectuoses amb l’entorn sociolaboral o ambiental. Nosaltres apostem per una economia circular, per les empreses i comerços locals, més adaptables a l’ús eficient dels recursos i a les energies renovables i descentralitzades, que reparteixen més treball i benefici en l’entorn proper, col·laborant així en la millora a llarg termini del benestar individual, però també de la col·lectivitat.

A causa del canvi d’hàbits dels últims anys, cap a un comerç més globalitzat i depenent d’internet, aguditzat per la crisi de la pandèmia, les nostres empreses i comerços han patit molt. Per això, per protegir aquest model de proximitat i de xicotet comerç que defenem, l’Ajuntament d’Alzira va posar en marxa o va reforçar diferents accions per tal de minimitzar l’impacte negatiu sobre les nostres empreses. Entre d’altres, es desenvoluparen:

-Bons de comerç, campanya per animar la compra en establiments comercials d’Alzira, finançant el 40% de la despesa. El 2022, 1.750 bons de 100 euros, que suposen una despesa al poble de 175.000 euros.

-Millora, conversió en zona de vianants i dinamització de les zones comercials, per tal d’animar a la població a eixir i passejar pels nostres carrers, fomentant la cultura de la compra de proximitat.

-Campanyes i activitats dirigides a donar visibilitat als comerços i empreses d’Alzira, com la Setmana de l’economia, el concurs d’aparadors, El Comerç d’Alzira parla valencià, 12 mesos/12 comerços, Alzira ciutat comercial, per Sant Valentí, per Falles, Black Friday, Shopping Night, Disfruta del teu comerç, estic ‘in love’ amb el comerç d’Alzira, per Nadal el comerç sona a solidaritat, Este comerç sona a art, per Sant Bernat el comerç sona a festa, el comerç d’Alzira et porta a la Fira. Infinitat d’idees per dinamitzar el comerç.

-La Fira del comerç, amb més de 60 estands.

-Ajudes directes a comerços i emprenedors, durant la pandèmia, amb dos plans, un local de 400.000 euros, a 400 euros per beneficiari; i altre, el Pla RESISTIR (compartit amb fons GVA, Diputació i Ajuntament), per un import d’1.150.000 €, a 2000 euros o més per beneficiari. El primer va tindre 965 beneficiaris, per 270 del segon.

-Mapa web gratuït de comerços, per posicionar els nostres negocis als cercadors, exposar imatges i geolocalitzar el local comercial, promocionar els productes, serveis, horaris o les xarxes socials.

-Escola de comerç d’Alzira, programa de formació desenvolupat per experts en la matèria, dirigit als comerços locals i que es focalitza en les diferents àrees del negoci.

-El WhatsApp de Comerç, 667 910 853, canal d’informació i comunicació per als comerços i negocis que vulguen estar informats a l’instant sobre les novetats.

-Altres accions per incentivar, estimular i facilitar el consum al comerç local, fonamentalment durant la pandèmia, com «Servei de repartiment a domicili», «Del Bar a Casa», «El Comerç d’Alzira és Vida», la Plataforma de venda virtual gratuïta o “el comerç sona a Alzira Ràdio” (per emetre publicitat gratuïta a la ràdio municipal).

Una peça principal d’aquestes accions ha sigut l’Agència IDEA, depenent directament del nostre Alcalde Diego Gómez. Al mateix que s’han executat aquestes accions, i sense augmentar la càrrega impositiva, hem abaixat el deute del municipi, que pesava com una llosa (dels 16 milions d’euros l’any 2015, quan va arribar Compromís al govern alzireny, als menys de 2,4 milions actuals). Açò, no tan sols ha permés que poguérem afrontar aquelles accions amb solvència, sinó que ens permet afrontar altres accions que poden ser claus per a la competitivitat i permanència d’empreses i comerços alzirenys, per a la seua resiliència enfront de possibles crisis futures. Mesures com ajudar a afrontar la transició energètica, o l’adaptació a normatives de salut o ambientals, fer més atractiva la nostra ciutat de cara a visitants i residents per facilitar l’activitat econòmica, seguir amb les dinàmiques culturals i festives que reactiven el comerç i l’economia, etc.

Així, en aquests moments d’emergències socials, sanitàries i ecològiques, la responsabilitat de les empreses, i de la societat en el seu conjunt, ha de ser una premissa primordial per caminar junts i eixir reforçats. Alzira ha de ser referent comarcal i valencià, com ja ho està sent, en la creació d’un model propi i més sostenible, en la relocalització d’empreses i en el suport col·lectiu als comerços de proximitat. Des de l’administració, però també des de la iniciativa privada i des de l’acció diària de cadascú de nosaltres. Ens juguem el futur del poble. A COMPROMÍS ho tenim clar, i per això som molt del comerç local.Economia propera i sostenible

Alfons Dominguez / Alcaldable d’Alzira per Compromís