Apaguen les llums durant el dia / Opinió: La Ribera en Bici

0
442

Ahir vam passejar pel centre i sud d’Alzira i cap a les 12h poguérem vore que totes les falles (i alguns casals per fora) tenien els focus de llum encesos. Hui hem tornat a passejar pels mateixos llocs i sols les falles dels carrers la Unió, Pérez Galdós i Federico Gómez tenien els focus apagats a les 13h; totes les demés, inclosa la de la Plaça Major, els tenien encesos. Pel que es veu, la majoria de falles tindran les llums enceses des de la plantà fins a la cremà…

Segons ens va dir un regidor això ho paguen les falles, però no deixa de ser un malbaratament inútil de diners i fins tot una contaminació innecessària. Perquè el 43% de l’electricitat que consumim a la Comunitat Valenciana ve de la central nuclear de Cofrents, que genera uns residus radioactius perillosos durant segles (i que no tinga cap accident greu perquè aleshores adéu CV!). I el 33% prové de cremar combustible, generant el CO2 que calfa cada volta més el clima i augmenta els fenòmens climàtics extrems (pluges torrencials i inundacions, per exemple).

Quin sentit té mantindre els focus encesos de dia? Més gasto per als fallers i més contaminació i problemes per a tots. Hem de reduir el consum al mínim imprescindible i igual com a casa ningú es deixa les llums enceses de dia, així hem de fer pertot i al carrer.

Mira que és fàcil que algun faller/a s’encarregue d’apagar les llums en fer-se de dia, durant la setmana fallera. O instal·lar-ne un temporitzador, que són barats, perquè talle la corrent a mitja nit. Pregunteu-li a les falles que sí que les apaguen durant el dia a vore quins és el seu secret, però per favor solucioneu-lo i no malbarateu més l’electricitat.

Les falles podrien ser una gran festa, per la diversió, la capacitat d’autoorganització, la crítica i l’èxit de participació, si hi haguera més trellat i més respecte, amb açò i amb la recuperació dels orígens, fent els monuments amb materials naturals…

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció