La falla Sant Joan d’Alzira plantarà «al tomb» la Torre dels Coloms

0
666

Una Torre al tomb i per a tots a la Falla Sant Joan

 

Han passat nou anys des que la Falla Sant Joan d’Alzira, va celebrar el seu 75é Aniversari. Aquell any va suposar un abans i un després en la trajectòria de la comissió, la qual va reproduir la mateixa falla que els antics fallers plantaren l’any 1940: la popular torre del Miquelet de València. Des d’aleshores, la degana de les falles d’Alzira va començar a plantar les seues falles al tomb, una tècnica que havia deixat d’executar-se a la ciutat per raons diverses. Aquella torre del Miquelet, va defugir els materials més convencionals en l’actualitat, com el plàstic o el suro entre altres, vestint els seus ninots a la manera tradicional i recuperant aquell estil perdut.

Este 2023,  la placeta de Sant Joan tornarà a erigir una torre, en este cas una reproducció de la Torre dels Coloms, element més significatiu del Monestir de Santa Maria de la Murta i, novament, la seua plantà es farà al tomb. També en esta ocasió els seus materials defugixen els actuals, utilitzant principalment fusta, cartó d’abella o fibres vegetals entre altres. L’obra duu el segell de l’artista Vicente Julián, qui enguany ha estat a càrrec de projectes com la falla de les forces armades, un homenatge a l’artista Pablo Picasso i el seu quadre més cèlebre, baix el lema “Ay Mama”; o la confecció de les carrosses de les Falleres Majors de València amb motiu de la Batalla de Flors de València, dins la Fira de Juliol del passat 2022.

El contrapunt a la tradició, ve posat per una innovadora proposta, la qual ha apostat per un ambiciós projecte d’inclusió en el seu monument. Tant la falla gran com menuda, comptaran amb diverses mesures d’accessibilitat en l’àmbit sensorial, cognitiu i físic, entre els quals cal destacar la disposició d’una maqueta sensitiva donada al museu municipal (MUMA) el passat mes de febrer; el salvament d’obstacles per a millorar l’accessibilitat als usuaris amb mobilitat reduïda o la instal·lació de pictogrames amb la finalitat de rendir el llenguatge més senzill, acostant el missatge a tots els usuaris. Esta proposta naix de l’afany de fer extensives les falles a tota la població, sent una proposta, de moment, capdavantera a la ciutat en la seua setmana gran.

La Torre dels Coloms presidirà la plaça de Sant Joan a partir del proper 16 de març, quan els fallers de Sant Joan reivindicaran una vegada més les formes antigues de plantar falla i l’ús de materials tradicionals gràcies als quals, la nit de Sant Josep, es podrà tornar a presenciar una cremà de fum clar i de regust antic.