La Cremà / Opinió: Xavier Cantera

0
111

Enguany ens ve bé que, faltant setanta dies per a la Jornada Electoral Autonòmica i Municipal, considerem el foc com a digne final de totes les figures que han format part de les falles, excepte de les indultades. La Cremà, per a la qual van néixer o com desitjada eutanàsia, no per por al pas del temps ni al dolor d’envellir polsoses en un racó del gran magatzem, és la solució per a deixar passar generosament a les noves figures i il·lusionants projectes del pròxim any faller, que comença a gestar-se l’endemà de la Cremà.

És cert que no són les andròmines i mobles vells els que formen les falles i es consumeixen amb el foc renovador com antigament, sinó «ninots» i escenes artísticament modelades en el taller faller, incloent-hi algunes figures públiques que hauran estat subjectes de burla, crítica satírica o censura aguda en formar part d’algun monument faller. Espere que les persones senyaslades s’ho prenguen amb sentit de l’humor i, fins i tot, amb una certa satisfacció en repetir-se, per a si mateixos i per als seus, que sempre és millor que parlen malament d’un que sofrir el càstig de la indiferència silenciosa sobretot a poques dates d’unes eleccions i més, si es té l’oportunitat de compensar-lo amb la penitència, pels seus errors, en possessionar darrere dels passos de la setmana santa del seu poble, sense distinció de color polític ni de grau de convenciment religiós, ja que, del que es tracta, és de figurar i exhibir-se davant el públic espectador, no com penedit, sinó per a ser triat, ell o el seu partit.

Ara bé, podem, al mateix temps que el foc democràtic de la litúrgia fallera, consumeix els «ninots» criticats per les bases festeres, també desitjar que es cremen per sempre, a dos mesos de la festa de la democràcia, tot allò que ha embrutat la convivència democràtica, per exemple: les notícies falses i fake news, la polarització per la qual l’opinió pública es divideix en dos pols extrems i oposats, els missatges d’odi, les deslegitimacions sistemàtiques del contrari i els populismes destinats a guanyar-se la simpatia de la població fins i tot a costa de prendre mesures contràries a l’Estat democràtic. Cada persona lectora pot afegir a aquesta «pira» tot el que cregua que ha perjudicat la nostra democràcia. Dic «pira» imaginària o foguera electoral perquè les falles són més dignes i, en cremar-se, pot ser que contaminen alguna cosa pels materials amb els quals estan fetes, però no infecten de cap virus contagiós la nostra convivència, tot el contrari, l’enriqueixen de bon rotllo.

Xavier Cantera