Alzira es compromet a «continuar» treballant per la igualtat en el 8M

0
239

Alzira ha celebrat este migdia una concentració institucional amb motiu de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional pels Drets de les Dones que ha congregat a més d’un centenar de persones.

Irene Medán Sifre a la veu i Lucas Ibáñez Peris a la guitarra han amenitzat l’acte.

MANIFEST 8 DE MARÇ 2023

 DIA INTERNACIONAL PELS DRETS DE LES DONES

 

En 1910 es va establir el 8 de març com el Dia Internacional pels Drets de les Dones en l’àmbit de Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores en Copenhaguen.

Les autoritats locals durant la concentració feminista

Una data clau en les agendes i els calendaris que es marca com una fita a la història pels drets aconseguits, recuperats, però també una data per recordar que encara hi ha molt de camí per recórrer. No és moment de festa sinó de reivindicació.

 

En l’àmbit internacional continuen produint-se situacions d’extrema vulnerabilitat. Hi ha països on la subordinació i la violència cap a les dones és lamentablement la norma. Es vulneren els drets humans més fonamentals que comporten processos migratoris per causes ideològiques, econòmiques, bèl·liques i polítiques.

 

Després d’una pandèmia i en el context de crisi climàtica queda de manifest que les dones continuen patint desigualtats, trobant-se amb obstacles pels rols i estereotips sexistes i pels privilegis que encara s’atorguen als homes. El masclisme continua estant vigent: Es mantenen el sostre de vidre, els micromasclismes quotidians, la translació a les xarxes socials de conductes i perfils discriminatoris amb narratives paternalistes.

 

A l’Estat Espanyol la bretxa salarial se situa en el 15% segons l’Institut Nacional d’Estadística, això vol dir que continua havent-hi una desigualtat salarial que cal eliminar. Això no sols afecta al llarg de tota la vida laboral, sinó que, fins i tot, una vegada arribada la jubilació, veiem com la bretxa es reprodueix en la pensió, deixant així a un major nombre de dones en situació de pobresa.

 

És peremptori impulsar polítiques que fomenten la corresponsabilitat així com a propiciar l’eliminació de polítiques que encara es donen de forma encoberta en determinades professions. Per exemple, en alguns sectors, les dones són penalitzades pel simple fet de quedar-se embarassades o pel fet de ser mares.

 

A més a més, hi ha una gran part del treball de cura que no està ni tan sols reconegut. Ens hem adonat que algunes de les tasques per construir les nostres societats són les que pitjor pagades estan. De fet, hi ha una gran part del treball que fan majoritàriament les dones que no és remunerat, com és el treball domèstic i l’atenció a les persones majors o dependents. A això cal afegir que la pandèmia de la COVID també ha significat un pas enrere perquè ha aguditzat les desigualtats socials i ha augmentat la pressió exercida sobre les dones en diferents aspectes.

 

Des de les administracions públiques treballem cada dia, per-què totes les polítiques públiques tinguen perspectiva feminista.

 

Com a Ajuntament ens comprometem i encoratgem a la resta de les institucions a continuar treballant per la igualtat i en avançar en el desenvolupament de les polítiques per la igualtat i contra la violència masclista. Manifestem la importància del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, i la dotació i continuïtat pressupostària per garantir la seua aplicació.

 

És per tot açò que el 8 de març hem d’exigir que els drets de les dones siguen reals i efectius. Cada dia els hem de reivindicar per-què no s’és ciutadana de ple dret mentre hi haja obstacles que ho impedeixen. Encara queda feina per aconseguir la igualtat real de les persones.

 

És per tot això que hem aprovat en el ple de l’Ajuntament d’Alzira els següents ACORDS:

 

PRIMER.- Tenim el convenciment que cal avançar cap al reconeixement de la cura com un valor essencial, que ha d’esdevenir en un dret social i ciutadà, i que des dels ajuntaments s’han de garantir les condicions perquè totes les persones puguen donar i rebre cura adequada a les seues necessitats.

 

SEGON.- L’aplicació transversal de la mirada feminista en els models de transformació de les ciutats es fa imprescindible, començant pel disseny de l’urbanisme, entre altres prioritats. L’espai públic també ha de ser per a les dones i ha de ser un espai segur.

 

TERCER.- Ens comprometem a què als contractes i licitacions que efectue l’Ajuntament, evitar la contractació amb aquelles empreses en les quals es detecte escletxa salarial en qualsevol dels seus estaments.

 

QUART.- Apostem per l’empoderament de les dones en la transició ecològica, com una oportunitat de formació i creixement, vinculada a ser més sostenibles i ecològics. Ara, els valors de l’ecologia i el feminisme són més necessaris que mai i han d’impregnar l’espai públic, com a plataforma o àgora de progrés col·lectiu i individual.

 

Des dels ajuntaments hem de treballar per a aconseguir pobles i ciutats de progrés on l’equitat siga un eix transversal de les polítiques públiques aplicant la mirada feminista.

 

Per a acabar, l’Ajuntament d’Alzira té un compromís ferm amb la lluita contra la desigualtat, contra la violència de gènere i qualsevol classe de discriminació. Entre totes les persones hem d’assolir una societat igualitària, solidària i més justa.

 

Alzira, 8 de març de 2023.