Alumnes de La Barraca celebren el Dia de l’Arbre impulsat per AMA Vall d’Aigües Vives

0
440

AMA Vall d’Aigües Vives : 6 anys celebrant el dia del arbre amb el alumnat del col·legi Santa Maria d’Aigües Vives de la Barraca.

  • La sessió continua el projecte «Permabosc» impulsat per l’Associació Mediambiental Aigües Vives, Interpreta Natura i Llavorem
  • L’alumnat del CEIP Santa Maria d’Aigües Vives col·labora en la plantació d’un bosc d’aliments i una pradera de pol·linitzadores a la vall d’Aigües Vives.
  • Desprès del incendi del 2016, es va crear la associació mediambiental AMA. Cada any, AMA participa activament per a reforestar i incrementar la biodiversitat a la vall d’Aigües Vives, fomentant la permacultura i el policultiu front el monocultiu tradicional.

 

Este matí 3 de març ha tingut lloc la jornada de plantació organitzada per l’Associació Mediambiental Aigües Vives a la Vall de la Barraca d’Aigües Vives. L’ alumnat del CEIP Santa Maria d’Aigües Vives, acompanyats pels seus mestres, han participat en esta activitat, emmarcada dins de les Jornades pels Arbres i la Biodiversitat com a una sessió de caràcter educatiu i de conservació de la biodiversitat.

 

La associació AMA Vall d’Aigües Vives porta 6 anys celebrant el dia del arbre amb el alumnat del col·legi Santa Maria d’Aigües Vives de la Barraca.

El any 2017, teniem poca experiència : les plantacions que varem fer a prop de la Vieta no van tindre èxit. Però varem insistir i els anys 2018 i 2019, les plantacions es varen fer a la Falzia, en uns terrenys del ajuntament de Carcaixent. Eren arbres forestals com el roure valencià, la sabina, la carrasca o el pi. Es va fer un seguiment seriòs i varem tindre arran un 70-80 % de èxit en els arbres plantats.

 

Des del 2021, les plantacions es fan al terreny municipal anomenat «Permabosc» i tenim un èxit molt superior, de quasi el 100%.

 

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica del ajuntament d’Alzira ha fet possible esta participació entre entitats amb la figura legal de custòdia de territori per a experimentar este «illot de biodiversitat», que conté moltes espècies i, novament, una «pradera de pol·linitzadores», formada a partir de la plantació per part de l’alumnat del col·legi públic de diverses herbes aromàtiques.

Quan el alumnat ha arribat al Permabosc, hem explicat el desemvolupament de la activitat i els conceptes més importants com la permacultura, la biodiversitat i el policultiu. Desprès, s’han organitzat en grups i han plantat figueres, alvocaters, plataners, llentiscles, timó, romer, sàlvia, espigol, herba Lluisa i Santolina. Amb aquest esforç, s’han merescut un bon esmorçar.

I aleshores amb les forces recuperades, han pogut fer altra activitat manual que es diu les «bombetes de llavors».

Es fa una mescla de fang amb argil·la, substrat de terra i ells fan la bombeta. Hi depositan un gotet de llavors de flores a cada bombeta, que després llancen pel Permabosc. Se ho han pasat…..bomba !!

Amb les properes plutges, les llavors germinaràn i les plantes per a pol·linitzadors creixeran per a augmentar la biodiversitat.

A les 12h aproximadament han tornat al cole amb la satisfacció de haver contribuït amb la Natura per a fer un món millor i més resilient front la emergència climàtica.

 

El propòsit de la iniciativa es recuperar la biodiversitat perduda per l’omnipresent monocultiu i, per suposat, mitigar els efectes del canvi climàtic. És important implicar a la comunitat educativa i la festa del arbre és el moment oportú.

A l’acte també han participat el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres i l’alcaldessa de la Barraca, Verònica Almunia.