Aranda: «Alzira ha sigut culturalment més capital de comarca que mai»

0
110

 

  • “Hem viscut la Capitalitat Cultural Valenciana amb alegria, participació, proximitat i satisfacció”
  • Es presenta el balanç de la gestió d’Alzira Capital Cultural Valenciana 2022

 

El regidor de Cultura, Alfred Aranda, ha presentat  al Foro ACCV, creat amb motiu de la Capitalitat Cultural, integrada per representants dels grups polítics municipals i tècnics, l’informe de les activitats realitzades amb motiu del nomenament d’Alzira Capital Cultural Valenciana 2022, distintiu atorgat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

 

El regidor ha mostrat el seu agraïment als alzirenys i alzirenyes per la bona acollida; així com als professionals de l’àrea de Cultura per la seua eficàcia i màxima dedicació; a la Conselleria de Cultura per la dotació econòmica, espectacles i exposicions facilitades, als regidors i a les associacions culturals locals.

 

“Des de la regidoria de cultura considerem que el balanç de la capitalitat és totalment satisfactori perquè s’han complit els objectius previstos. Hem realitzat més de 400 activitats que faciliten l’accés a la cultura a totes les persones. Amb aquesta gestió, la cultura s’ha revaloritzat molt, hem fidelitzat espectadors, i potenciat tot allò que ens identifica com a poble valencià. A més hem contribuït a dinamitzar el comerç local, l’hostaleria i el treball de moltes empreses”  ha explicat el regidor.

 

Al llarg d’estos mesos, l’equip de cultura ha rebut felicitacions d’institucions, entitats i artistes participants però també de molts ciutadans i visitants.

“Alzira ha sigut, culturalment, més capital de comarca que mai”, ha resumit Aranda. S’ha oferit una programació diversa, abundant i de qualitat, en la qual han participat companyies, músics i artistes locals, valencians, nacionals i internacionals.  A més s’hi han inclòs propostes de les regidories de Festes, Educació i Infància, Joventut, Turisme i Patrimoni, Esports, Medi Ambient, Igualtat i les de les entitats culturals locals. La pràctica totalitat de les associacions de tota mena d’Alzira han ajudat a difondre la Capitalitat Cultural i les activitats programades.

 

Més del 50% de les activitats s’han fet al carrer o en espais a l’aire lliure, a les que han assistit unes 46.000 persones.  Més de 5.000 xiquets, xiquetes i joves estudiants han gaudit d’espectacles, visites guiades, animacions… i han participat en diversos concursos.

 

Alzira ha viscut l’any de la Capitalitat Cultural Valenciana amb alegria, participació, proximitat i satisfacció. Cal informar que una gran part de les activitats realitzades han sigut gratuïtes i o a uns preus molt assequibles perquè l’objectiu de la regidoria és presentar la cultura com un element necessari per a viure millor.  L’Ajuntament d’Alzira treballa per difondre, mantindre i dignificar la cultura –sobretot en valencià- com a instrument vertebrador i identitari.  “La cultura ha de seguir un camí imparable”, ha explicat el regidor.

 

Pel que fa a les despeses de la Capitalitat Cultural cal dir que no han suposat cap càrrega destacable ja que s’ha comptat amb el pressupost municipal previst de l’àrea de cultura per al 2022, la dotació de 100.000 € de la Conselleria de Cultura i altres subvencions d’entitats públiques.

 

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el regidor de Cultura, Alfred Aranda, van assistir el passat 2 de febrer a la Gala de les Capitals Culturals Valencianes 2023, en què es va nomenar la capitalitat de Guardamar del Segura i Geldo, dos noves ciutats que s’incorporen al llistat de capitals culturals que defensen tot allò que ens identifica com a valencians, una posta per la cultura de proximitat, que en el cas d’Alzira ha estat una experiència fantàstica i que ha tingut una gran acollida.