Prop de 30 cuiners i més de 25 associacions locals en la Festa de l’Espardenyà d’Alzira

0
515
Un moment de la presentació del concurs

Prop de 30 cuiners de tota Espanya al VII Concurs d’Espardenyà d’Alzira

  • Més de 25 associacions locals i dels pobles veïns han sol·licitat la participació en la Festa de l’Espardenyà

 

El diumenge 12 de març, la plaça del Regne de la capital de la Ribera Alta acollirà la que serà la setena edició de la Festa de l’Espardenyà d’Alzira i el seu concurs, que porta el nom de Francisco José García, impulsor de la recuperació d’esta recepta.

 

Esta nova convocatòria s’ha presentat este matí al claustre de la Casa de la Cultura, on han assistit l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i  el divulgador culinari Joan Clement junt amb cuiners i representants de diverses associacions. La principal novetat ha estat la posterior degustació del plat en la seua versió 2.0.

 

«Cada vegada més la cuina suposa un referent d’identitat de les cultures i els pobles. Al voltant del menjar s’unixen les famílies, fem les nostres celebracions i es tanquen tractes. A Alzira tenim la reganyà com a dolç i l’espardenyà com a menjar tradicional, que portem set edicions projectant no només ací, sinó també en l’àmbit nacional. Continuem treballant per promocionar este plat tradicional que unix productes molt diversos», ha explicat l’alcalde.

 

Per la seua banda, Joan Clement ha estat l’encarregat d’explicar esta tradicional recepta en la seua versió evolucionada, «una nova versió d’espardenyà 2.0, que reinterpreta este plat típic, elaborat pel cuiner local Tomàs del restaurant Ca Tomàs. Un mos que conté tots els ingredients presentats en un plat més estètic i cuidat».

Dins esta Festa de l’Espardenyà s’inclou el que serà el VII Concurs Nacional Francisco José García, que enguany comptarà amb la participació de prop de 30 restaurants de tota Espanya i de 25 associacions locals. La plaça del Regne acollirà, de nou, els participants, on s’habilitaran dues zones. Els cuiners professionals s’ubicaran a la plaça del Regne.

Els participants han sigut seleccionats atesa la projecció de la seua cuina, com s’indica a les bases. Prepararan una espardenyà de 15 racions, una d’elles per al tast cec del jurat i la resta es destinarà al repartiment entre els veïns i les veïnes perquè puguen degustar cada preparació. Un any més s’espera que siga una jornada festiva amb àmplia participació de les associacions del poble i ciutadania en general, on també podrem gaudir de la tradicional globotà fallera.

 

La plaça del Mercat acollirà les espardenyaes de les associacions locals, que participen fora de concurs, i que continuen guanyant pes en la festa gastronòmica. De fet, ja se superen les 25 sol·licituds per a participar-hi.

 

L’Ajuntament continua mantenint la millor dotació econòmica per a un concurs culinari en la Comunitat Valenciana i compta amb tres premis: el primer és de 3.000 euros, el segon de 1.500 euros i el tercer de 1.000 euros. És un concurs per invitació del comité organitzador, que subministra a tots els participants, tant als cuiners professionals com als col·lectius, els ingredients per a cuinar calders de 15 racions: anguiles, conill, creïlles, ous, l’aigua…

 

Com ja es va fer l’any passat, el certamen està disponible també a través d’una aplicació per mitjà d’un codi QR  que permet consultar la informació en diversos idiomes.

 

La Festa de l’Espardenyà d’Alzira començarà a les 10.30 hores del matí del diumenge 12 de març a la plaça del Regne, organitzada conjuntament per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Alzira i Tus Noticias de la Ribera i amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta, CVI, Global Omnium, Indústries Belseher, GMW Bioscience, Family Cash, Cotonera Events, Comunikar, Laverdi Gourmet i GMW Bioscience.