Dotze especialistes de l’ONG IAE d’Algemesí en el terratrèmol de Turquia

0
155

La catàstrofe sísmica ocorreguda a Turquia i Síria ha despertat una onada de solidaritat internacional. Més de quaranta països han començat a enviar a la zona afectada pels terratrémols reforços materials i humans per a ajudar en les tasques de rescat, entre ells Espanya. Un equip de voluntaris de l’ONG valenciana Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE) s’ha sumat a la causa i està ja a Adana, una de les ciutats turques del sud-est del país devastades pels tremolors. El president de l’entitat, Moisés Belloch, ha contat en Les notícies del matí com ha sigut el viatge fins a Turquia i quin serà el seu paper en les labors que s’efectuen a contrarellotge per a trobar supervivents. Segons ha dit, el temps és crucial en tragèdies com aquesta, perquè «va sempre en contra de les víctimes» i, per això, cal actuar com abans millor.

«Cada dotze hores, la meitat de les persones atrapades en enderrocs mor per les lesions que tenen», ha alertat. Entrevistat en la ràdio d’À Punt, l’especialista ha citat un estudi sobre la supervivència en catàstrofes d’aquesta mena que evidencia la importància d’actuar-hi ràpid: cada cicle de dotze hores es redueixen a la meitat les possibilitats de salvar gent atrapada en enderrocs, fonamentalment a causa de les ferides que pateixen. Si, miraculosament, no en tenen, poden aguantar més dies, precisa Belloch.

L’IAE, fundada a Algemesí, està ja en terres turques amb un equip de dotze especialistes, dos gossos ensinistrats de rescat i material electrònic de localització i trencament d’estructures, així com útils sanitaris per a atendre les víctimes. El president de l’ONG ha relatat el contratemps que han tingut amb l’arribada del carregament, que s’ha quedat bloquejat a Istanbul, la capital de Turquia, a causa d’un malentés amb la companyia aèria. Una vegada el recuperen, podran començar a treballar en coordinació amb el dispositiu de Nacions Unides, que ja els ha assignat una zona d’actuació a Adana.