El calvari del rei Baltasar d’Alzira amb dos anys sense poder vore al seu fill

0
2218
Samate assegura que no va a parar fins recuperar al seu fill Lamine

«Fa dos anys que no veig al meu fill i no em dixen ni tan sols parlar amb ell», així s’expresa Manding Samate, un senegalés de 37 anys que va vindre a Espanya en patera a finals de 2007 i que viu a Alzira des del mes d’agos de 2008.

Fa 13 anys que va tindre a Lamine Eduardo Samate, fruit d’una relació amb una jove polonesa i poc després començava el seu dur i llarg calvari. Es casaren peró al mes i mig de nàixer Lamine, la mare s’enva anar a viure a València i li dixà el bebé, a un jove emigrant que actualment treballa de mècanic en una prestigiosa empresa de fabricació de maquinària al Parc Empresarial El Pla.

Aleshores treballava en el camp i un funcionari municipal, ja jubilat, Leo, amb la seua dona «m’ajudaven i el portaven a la guarderia». Posteriorment contactà amb els Serveis Socials d’Alzira que «s’encarregaren de dur-lo i recollir-lo del cole». La seua dona tornà a Alzira i visqueren de nou junts, però no durà massa esta segona relació. La seua dona s’en va anar a Polonia, a finals de 2013 amb la xiqueta que tingueren, i des d’allí li demanà el divorç.

Mentre tant Samate treballà a l’Ajuntament amb un contracte de 6 mesos i acceptà una acollida familiar de 6 mesos per al seu fill. «Tenia una relació molt bona amb la família de Torrent, em cridaven a diari i venien els caps de setmana a ma casa», compta este jove senegalés que va fer les delícies, quina paradoxa, dels xiquets i xiquetes d’Alzira, des de la seua carrossa fent de rei Baltasar en la Cavalcada dels Reis Mags de la capital comarcal.

El seu caràcter lluitador el portà a comprar-se una furgoneta de segona mà per vendre material, ordinadors i d’altres en Marroc. Un mal dia va patir un accident i li robaren tots els documents d’identitat. Va tindre que tornar a Senegal per fer les gestions necessàries per poder tornar a Espanya gràcies en bona part a l’actuació de Serveis Socials, fet que li va costar un parell de mesos.

La dura lluita per recuperar la custòdia

Aleshores li concediren la tutela de Lamine a la família torrentina i a partir d’ací s’agreujà la seua relació amb el fill; «la família em digué que no podia vore’l». Aconseguia, sempre amb el suport de Serveis Socials, que li proporcionaren un pla per recuperar al seu fill «amb el que tenia una magnífica relació».

Ja a l’any 2014 i comença una dura lluita per recuperar la custodia de Lamine, mentre la Conselleria li concedia visites de cap de setmana que Samate aprofitava per dur al menut a jugar al futbol en un equip local. Posteriorment en 2015 la conselleria «només em deixava vore’l en un punt d’encontre» i durant l’entrevista Samate conta a Riberaexpress que «mai vaig sospitar que la família de Torrent vullgueren quedar-se amb el meu fill«. Al punt d’encontre de Torrent només podia estar tres hores amb el seu fill i «per facilitar-me les coses l’ajuntament d’Alzira arribà a pagar-me un taxi durant un temps».

Una sentada de protesta durant un mes a les portes de la Conselleria complicà la seua situació, perquè va ser detingut i multat per la policia. En 2018 recurrix a un advocat però en el juí celebrat el passat 15 de desembre, la jutgessa va fallar a favor de la conselleria i de que el seu fill seguisca vivint amb els pares d’adopció.

Una gran injustícia

Samate desesperat considera que «és una gran injustícia», perquè «ja fa dos anys que no veig ni em dixen parlar amb Lamine, encara que té clar que «no vaig a parar fins a recuperar-lo». L’advocat alzireny, José Andrés Hernández acaba de recòrrer la sentència, en considerar que «la Jutgessa ha incorregut en una errada perquè la seua resolució estaba fonamentada només en els informes dels psicòlegs que únicament diuen que el xiquet ara està bé amb la família d’acollida». I per aixó «nosaltres pensem que es tracta d’una errada en la valoració de la prova perquè no s’han tingut en compte els elements que han conduït a ixa situació en allargar-se el procediment per culpa de la inoperància de l’administració que li ha complicat cada vegada més el règim de visites, fins arribar, la última vegada a poder vore sols al seu fill, una vegada cada 6 mesos durant tres hores».

Convertit en el rei mag Baltasar durant unes hores, Manding Samate, pogué dur l’alegria a tots els xiquets i xiquetes d’Alzira, el passat 6 de gener, menys al seu fill Lamine al que ja fa dos anys que not pot ni tan sols parlar amb ell. Este senegalés, que es troba molt integrat a Alzira, presidix l’associació «Fuente Solidaria» que aglutina a més de 70 persones d’origen africà.

Riberaexpress