Regalem també solidaritat / Pedro Dominguez

0
331

Amb el solstici d’hivern (dia més curt de l’any) comença el nou cicle astronòmic i ecològic, una altra volta al Sol, i per a celebrar-ho fem festes i regalem coses, especialment als xiquets, que són els més il·lusionats. Aleshores els majors ens preguntem: Què regale enguany? Quants regals entre tots? Quins li agradaran, seran adequats? I quan li’ls done, en Nadal, cap d’any o el dia de Reis?

Quan? Aquesta qüestió és la més senzilla: el millor és fer-ho aprofitant les primeres festes perquè després no han de tornar a l’escola fins als 14 o 7 dies i tenen temps de jugar i gaudir-ho més. Regalar l’ultim dia de festa, el de Reis, no sembla massa raonable, a pesar de la tradició.

Quants regals són els adequats per a un xiquet? Doncs molts no, perquè a penes juga un poquet amb cadascú i de seguida el canvia per un altre, de manera que acaben llevant-li el mateix plaer de rebre regals. Sembla que l’ideal són 3 o 4 regals/joguets en total, ben elegits i adequats a l’edat, haurem de ficar-nos d’acord familiars i amics per a no dur massa.

Quins? Els jocs prefiguren i ensenyen als xiquets el món on van a viure, de manera que si volem que cresquen sans, intel·ligents, respectuosos i empàtics haurem d’elegir joguets/regals que fomenten això. Per tant, hem de procurar que siguen pro-actius, els xiquets han de ser els protagonistes i tindre iniciativa, imaginació; els joguets que ho fan tot ells no són bons perquè convertixen els nanos en éssers passius, anul·lats. També haurien de ser ecològics, o almenys no fàcils de trencar, ni de piles; per exemple, un vehicle motoritzat on els xiquets simplement mouen un poc les manetes són desaconsellables perquè fomenten el sedentarisme, en l’etapa que més han de moure’s.

Convivencials, no sexistes, ni violents, ni jerarquitzants, ni absorbidors, com són per exemple molts dels videojocs que tant abunden; cal menys tecnologia i més relacions humanes i cooperació. Segurs, que complisquen bé la normativa europea i no siguen de materials tòxics, ni inflamables, ni tallants, ni tinguen peces minúscules (els dels menuts), etc. Animals no, perquè no són joguets i al final molts acaben al carrer, abandonats; si realment hi ha interés i la família es compromet a cuidar-lo tota la vida, el millor és adoptar algun animalet de la Protectora més pròxima. No cars, perquè tampoc hem de fer superbs ni consumistes als petits i els millors regals no tenen per què ser cars; fins i tot poden eixir gratis si regalem els que encara estan bé però ja no els utilitzen els nostres xiquets. Etc.

Aleshores, no hi ha cap regal/joguet bo? Doncs sí, molts. El millor, com deia el company Eduard Hervàs als seus Vals de Joc, som nosaltres mateixos, dedicar-los temps als xiquets, jugar amb ells, traure’ls a passejar, contar-los contes, etc. (jo encara recorde els contes que ens contava l’avi). El segon potser la Natura, els nanos són molt aficionats a jugar amb la terra, l’aigua, les pedretes i tot allò que troben arreu, és instintiu i cal deixar-los, encara que s’embruten. Després tenim els clàssics llibres de contes, còmics, jocs de taula, puzles, jocs de blocs, mecanos, bicis, etc. etc. (el primer regal de Reis que em feren, amb 5 anyets, fou un senzill conte de poques pàgines i em va agradar tant que encara ho recorde).

I també podem regalar als xiquets solidaritat, fent algun donatiu en el seu nom i explicant-li-ho bé perquè aprenguen i gaudisquen del plaer d’ajudar als demés; cadascú de nosaltres i tots els éssers pluricel·lulars vivim perquè les cèl·lules s’ajuden i cooperen entre elles, hem d’ensenyar-li-ho als xiquets. Per exemple a alguna ONG pacifista o ecologista: MOC-PV, IRG, Dones de Negre, Survival, Salva la Selva, Greenpeace, Ecologistes en Acció, etc., perquè a més és urgent defensar la pau (la guerra d’Ucraïna pot escalar fins a provocar l’apocalipsi nuclear) i el medi ambient (enguany pot ser rècord d’augment de temperatures). O directament a les persones més pobres, que busquen menjar als contenidors de fem o a les portes dels supermercats…

I a tu lector/a que has tingut la paciència d’arribar fins ací, amb els millors desitjos i aprofitant el que tenen de bo les noves tecnologies, et ‘regale’ un llibre clàssic que acabe de llegir i que m’agrada molt perquè entreté i fa pensar/imaginar un món millor: Ecotopia d’Ernest Callenbach (clicant damunt te’l baixes gratis). Pots trobar-ne més llibres i documentals molt interessants a la web de La Ribera en Bici.

Per un 2023 més pacífic, solidari, ecològic i saludable!

Pedro Dominguez Gento