Alzira culmina la seua capitalitat cultural amb més de 400 activitats

0
144
El regidor de Cultura Alfred Aranda durant un espectacle d’Art al Carrer

Més de 400 activitats culturals programades a Alzira, en l’any de la capitalitat Cultural

  • Hem tingut l’ocasió d’incrementar l’aposta per la cultura i hem comprovat que els resultats són gratificants a tots els nivells”, assegura Aranda

 Alzira posava punt i final este cap de setmana als 12 mesos de capitalitat cultural valenciana junt a Aielo de Malferit. La Capitalitat Cultural ha suposat la realització de més de quatre-centes activitats culturals i ha permés que Alzira aculla les principals institucions valencianes en el municipi.

Segons ha explicat el regidor de Cultura, Alfred Aranda, “enguany hem tingut l’ocasió d’incrementar l’aposta per la cultura per part de l’Ajuntament  i hem comprovat que els resultats són gratificants a tots els nivells. Estem convençuts que la inversió en cultura repercuteix favorablement en la formació de les persones, desperta el pensament crític, fomenta la creativitat i l’interés per saber i per descobrir. La cultura no és tenir molts coneixements sinó també saber emprar-los i adquirir valors i actituds que humanitzen i que contribueixen a viure millor”

Referent cultural

El nomenament d’Alzira com a Capital Cultural 2022, ara fa 12 mesos, ha situat a Alzira com a referent cultural durant tot l’any, període que es tanca amb un balanç de xifres rècord, on, a més dels alzirenys, han sigut molts els visitants que han acudit a gaudir de les propostes cultural fetes. “Hem contribuït a dinamitzar el comerç local, l’hostaleria, el treball de moltes empreses. Alzira ha sigut, culturalment, més capital de comarca que mai”, ha indicat el regidor.

 

A més, al llarg d’estos mesos, un altra de les fites aconseguides és que Alzira ha sigut seu de reunions d’institucions diverses com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València o recentment l’Acadèmia Valenciana de Genealogia i Heràldica.

LA CAPITALITAT CULTURAL VALENCIANA EN XIFRES

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira fonamentalment, però també des d’altres departaments municipals i de diverses entitats culturals locals s’han realitzat, en total, més de 400 activitats de caire cultural:

– 91 actuacions musicals de diversos estils.

– 83 representacions de teatre, dansa i circ, de les quals 59 estan destinades a joves i adults i 24 al públic familiar i infantil.

– 14 activitats audiovisuals.

– 69 exposicions d’arts plàstiques.

– 28 activitats de foment lector.

– 39 presentacions de llibres.

– 102 activitats d’altres regidories implicades.

– 41 activitats realitzades per associacions i entitats locals.

 

De totes estes activitats realitzades, més del 50% s’han fet al carrer o en espais a l’aire lliure.

En total han tingut una assistència aproximada de més de 46.000 persones.  Al voltant de 25.000 persones han assistit als espectacles que requereixen compra d’entrada o recollida d’invitació, i al voltant de 21.000 en aquells actes fets als carrers o  sense registre d’entrada.

 

Més de 5.000 xiquets, xiquetes i joves estudiants, han assistit a les activitats realitzades al Gran Teatre, la Casa de Cultura, el Museu i altres espais (teatre i música escolar, visites guiades al Gran Teatre, al barri de la vila…) i uns altres tants han participat els concursos relacionats amb la Capitalitat Cultural: el de Juguem amb el logo, de dibuix, del calendari escolar, i el de redacció en valencià.

 

Cal informar que de les més de 400 activitats realitzades, una gran part han sigut gratuïtes i unes altres a preus molt assequibles per tal de fecilitar l’accés a la cultura a totes les persones.

 

Pel que fa a les despeses de la Capitalitat Cultural cal dir que hem comptat amb el pressupost municipal previst de l’àrea de cultura per al 2022 i també amb la dotació de cent-mil euros que ens ha concedit la Conselleria de Cultura i que ja està justificada (juliol 2022).