La brutícia, l’asignatura pendent dels alzirenys / Xavier Espanya

0
376
Brutícia al voltant d’esta paperera este matí al Passeig Fluvial

Este matí he parlat en el passeig fluvial amb un veí d’Alzira que es mostrava molt indignat en vore com havien buidat dos paperes i tirat el contingut als seus voltants i ben a prop en un banc de l’avda Adrián Campos a l’altura de la Ciutat Esportiva front a la seu de la Universitat Catòlica, hi havien dixat restes de menjar i beguda adquirida molt probablement el diumenge en la fira.

Son exemples del que és habitual vore en diferents punts de la ciutat, encara que posteriorment els serveis de neteja retiren la brutícia. Personalment he vist moltes vegades com veïns de diferents edats i condicions deixen caure al carrer papers i envoltoris sense mirar si hi han papereres en les proximitats o no. La última va ser a finals de la pasada setmana, una jove ben vestida tirava a terra l’envoltori d’un paquet de tabac en un céntric carrer d’Alzira.

Lamentablement hem de reconèixer que en el aspecte de la brutícia-neteja els alzirenys no hem avançat ni un milímetre durant els últim 50 anys. Fa precisament mig segle quan per primera vegada travessava els Pirineus, primer en una viatge a la ciutat francesa de Pau i posteriorment a llocs de Suïssa, com Laussane, Interlaken i altres municipis turístics d’aquell pais. Aleshores em vaig quedar bocabadat perquè per molt que vaig buscar no vaig trobar cap paper en els seues carrers.

I el que és pitjor em sembla que últimament estem donant passos enrere i si els majors no donem exemple als joves i menuts continuarem sent tercermundistes en este aspecte durant els pròxims anys i generacions. Al marge de possibles campanyes municipals, que fins ara no han  tingut cap èxit, el que tenim que fer els alzirenys és un examen de conciència i reflexionar que tampoc és tan difícil utilitzar les papereres i en els casos on no estiguen prop guardar l’envoltori en el bolso o en la butxaca.

És la única manera de mantindre una Alzira Neta, també els propietaris de mascotes tenen que millorar el seu comportament perquè solen veure,s defecacions en carrers, places i fins i tot a l’Anell Verd.

El més fàcil és criticar el servei de neteja, però cadascú dels 45.000 habitants d’esta capital comarcal tenim la responsabilitat d’evitar la brutícia, a vore si en este aspecte aconseguim ser una miqueta més europeus, que 50 anys després ja ens toca aprovar esta asignatura pendent .