Suc de Teatre estrena Hamlet este divendres a Alzira

0
152

Es tracta del seu muntatge més ambiciós amb 8 actors i 2 actrius que donen vida a 23 personatges de la immortal obra de Shakespeare

 

 

El pròxim divendres 2 de desembre, a les 20.30 h, el Gran Teatre acollirà l’estrena d’una de les obres més importants del teatre universal, Hamlet, la gran tragèdia escrita per William Shakespeare, a càrrec de Suc de Teatre – La Tarumba.

Es tracta d’una adaptació realitzada pel director del grup alzireny, José Antonio Martínez, qui ha filtrat el text original amb l’objectiu de reduir la duració de l’obra, de manera que no sobrepasse les dues hores, i amb la idea de poder ser representada per un màxim de 10 actors/actrius. Per això, s’han eliminat alguns personatges secundaris, concentrant la seua funció en uns altres, i s’han reduït alguns parlaments excessivament llargs. Tanmateix, i això és el fonamental, es manté l’essencial de la trama, pràcticament la majoria de les escenes, la fondària i dramatisme dels monòlegs (i, en general, de totes les situacions), el nivell de llengua de les traduccions al castellà més fidels a l’original de l’anglés i, per descomptat, el registre poètic de tants moments.

Després d’aquest treball d’adaptació, Suc de Teatre – La Tarumba ha estat preparant el muntatge durant deu mesos. Dos dels seus integrants han rebut classes d’esgrima, i en general, tots han fet un gran esforç durant aquest llarg temps, aprofundint en les claus interpretatives de personatges tan complexos i immortals com Hamlet, Ofelia, Poloni, Laertes, Horaci, els Reis…

Tant l’adaptació com l’espectacle actualitzen alguns elements, com el vestuari, l’attrezzo, l’escenografia i la música, mentre que mantenen l’època de Shakespeare en tot el relacionat amb el llenguatge i la ideologia: les relacions humanes, la política, l’honor, la moral i la religió.

Cada vegada que es llig o representa Hamlet, assistim atònits a una descoratjadora veritat: el destí (Déu, l’atzar, la vida…) és molt cruel i implacable amb el protagonista. Amb una mà ho encimbella i li fa sentir les mels de la vida, i amb l’altra, quan està gaudint d’aqueixa sort, ho colpeja cruel i ho derroca sense pietat, afectant a tots els que li envolten i provocant-los un sofriment atroç.

El jove príncep de Dinamarca és, en un cert sentit, el paradigma preclar dels temps que ens han tocat viure, sobretot als europeus. Quan semblava superada la crisi del 2008 i les expectatives de confort i benestar apuntaven en l’horitzó, la pandèmia, la guerra a Ucraïna, una nova crisi, l’acceleració del canvi climàtic, l’auge de nou dels nacionalismes… Tot s’ha tornat amenaçador i ens obliga a actuar, podent, com Hamlet, ser destruïts en l’intent.

Alçar en un escenari aquesta gran tragèdia de Shakespeare és, sens dubte, el projecte més ambiciós del grup alzireny, tant per l’exigència actoral com per la producció a què ha obligat (vestuari, escenografia i attrezzo). Hauria sigut impossible dur-ho a terme sense el sacrifici i la dedicació d’actors i actrius, alguns amb una llarga trajectòria ja en aquest grup o en la Escola de Teatre Tarumba Jove, de la qual provenen un actor i una actriu.

A tot això cal sumar el suport econòmic de la Regidoria de Cultura en la producció del muntatge. Gràcies a l’Ajuntament, pot estrenar-se aquest espectacle i el nom d’Alzira recorrerà així totes les localitats on es represente.

N’hi ha una gran expectació, tant pel grup Suc de Teatre, que ha triomfat en els escenaris amb Serendipia, com per l’obra que representen, que es prodiga molt poc en els teatres, sent com és una de les tres millors de Shakespeare, considerat el millor dramaturg de la història.

 

ASSOCIACIÓ CULTURAL LA TARUMBA