Alzira reivindica que estiguen reflectides totes les formes de violència contra les dones

0
81

 

El 17 de desembre de 1999, a través de la resolució 54/134, l’Assemblea General de l’ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una data que ha de servir, per a la reflexió per part de tota la societat, però també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar contra aquest problema social.

 

La violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones. En 2022, fins al mes de setembre han estat assassinades al País Valencià 3 dones: La nostra veïna Amparo; Encarnació d’Elx i Maria, del Grau de Castelló. A més, hi ha un cas en investigació a Alginet, i un xiquet d’onze anys, Jordi, assassinat per son pare a Sueca.

 

L’últim informe de l’observatori del Poder Judicial apunta que l’any 2022, al País Valencià han augmentat tots els indicadors de violència masclista, parla d’un “increment significatiu”, tant denuncies, com en el nombre de víctimes, i en les ordres de protecció. Malauradament, el País Valencià presenta la tercera tassa més alta de víctimes de tot l’estat espanyol, però també han augmentat les denúncies no sols per part de les víctimes, també per part de familiars, terceres persones o serveis d’assistència, sent aquest últim un aspecte a destacar, perquè vol dir que allò que fem per tractar d’acabar amb aquesta vergonya social, està funcionant, tant allò que fem en l’àmbit institucional com en l’àmbit personal i col·lectiu. Per això cal continuar, cal avançar i insistir en aquesta lluita que és de la totes i tots, la de tota la societat.

 

Al conjunt de l’Estat Espanyol ens trobem amb 54 dones assassinades per aquest tipus de violència, a més d’altres 2 casos d’assassinats en investigació i 1 criatura, segons dades de la Coordinadora Feminista de València.

 

La implicació responsable dels ajuntaments en les polítiques d’igualtat és fonamental per evitar les situacions de risc de moltes dones. Perquè els Ajuntaments, en ser les Administracions més properes a la ciutadania, som els governs que podem donar una resposta més ràpida i eficaç a aquest problema social. En aquest sentit, reafirmem el nostre compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen.

Per tot el que acabem de dir, des de l’Ajuntament d’Alzira volem:

  • Dedicar un sentit record a la memòria de totes les dones assassinades per violència masclista.
  • Expressar el nostre rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència.
  • Manifestar el nostre compromís amb les víctimes i declarar la tolerància zero amb els maltractadors.
  • Declarar la nostra voluntat de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal.

A  més, volem reivindicar al Govern de l’Estat:

  • Que es reformen les lleis perquè estiguen reflectides totes les formes de violència contra les dones.
  • Reivindicar les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere a més d’exigir-ne el finançament necessari.
  • Que les dones que fugen de les guerres, que han sigut abusades, prostituïdes, explotades, siguen tractades com a refugiades de guerra i tinguen accés a tots el drets.
  • Que s’eliminen les traves a les dones migrants en situació irregular per accedir a les mesures d’atenció integral i protecció efectiva contra la violència de gènere i que es faça efectiva la possibilitat de rebre asil o refugi polític per motius de persecució per violència masclista i opció sexual.