Tapes i arrossos en la Trobada Gastro Ribera km0 d’Algemesí

0
164
Aquest diumenge 27 de novembre, la localitat d’Algemesí es convertirà en la capital gastronòmica de La Ribera de Xúquer amb la celebració de la Trobada Gastro Ribera km0, cita principal d’aquesta quarta edició de Gastro Ribera. Una trobada que naix enguany amb l’objectiu de posar el valor els productes km0 de la Ribera i destacar la seua importància en la cadena de valor del turisme gastronòmic: des del producte de l’horta fins al plat, una experiència a través dels cinc sentits, que conclou en el paladar.

La Trobada Gastro Ribera km0 és un esdeveniment per a tots els públics que ofereix l’oportunitat de descobrir i assaborir els millors productes del territori. Se celebrarà el diumenge 27 de novembre entre les 10.30 i les 21.00 hores al carrer de la Vall d´Albaida, 28, d’Algemesí, també coneguda com la Placeta del Pla.

La trobada comptarà amb un mercat de productors, un showcooking de tapes creatives elaborades per centres de formació i degustació d’arrossos tradicionals de diferents localitats de La Ribera de Xúquer. Les degustacions de productes i arrossos es poden realitzar mitjançant la compra de tiquets, que es pot adquirir directament en la trobada, o de forma anticipada en aquest enllaç.

Concurs de tapes innovadores
Aquesta edició de Gastro Ribera té també com a novetat el primer concurs de tapes creatives amb producte local de la Ribera de Xúquer, en el qual participen quatre escoles de restauració i hostaleria de la província de València: l’IES Llopis Marí Cullera (Cullera), el CIPFP Dénia (Dénia), el Col·legi Sant Josep de Calassanç (Algemesí) i Col·legi Ocell María de Penya – Roja (València).

Ou fregit trufat amb moniatos, con cruixent de carabassa amb formatge vegà farcit de figues o tac de formatge amb cítrics, són les tapes creatives amb les quals concursen les escoles, que les elaboraran en directe a partir de les 11 del matí. Posteriorment les tapes seran valorades per un jurat especialitzat que atorgarà premis als vencedors.

El jurat del certamen està compost per Salvador Barberà, gerent i cuiner dels restaurants Tabick Lounge (Llombai) i Besori Restaurant (Catadau); Jordi Fornés, cuiner d’I+D i co-creador del licor Narancello; José Peiró, formador de cuina, amb diversos receptaris publicats i membre de l’equip de L’Exquisit Mediterrani; Jaume Santamaria – fundador del restaurant La Mesedora (Algemesí) i David Blay, periodista gastronòmic i responsable de la comunicació en restaurants com Karak, Fierro o Ampar, entitats com València Club Cuina i startups com MioBio, així com col·laborador i redactor d’històries gastronòmiques per a El Mundo, 5 Barricas i VIA Empresa.

El millor de cada casa
Durant la trobada gastronòmica, diverses localitats oferiran degustacions d’arrossos a llenya i altres receptes locals. Catadau tractarà de conquistar als assistents amb el seu arròs amb fesols i naps, mentre que Algemesí cuinarà paella d’anguila i carabassa – plat presentat en la passada edició de Gastro Ribera-, arròs de faves i carxofes, paella i arròs al forn. Per part seua, els amants del dolç trobaran irresistible la reganyà d’Alzira.

Mercat de productors i degustacions
Un altre dels atractius de la Trobada Gastro Ribera serà el mercat de productors, en el qual es podran conèixer de primera mà els productes de Narancello i Naranjamanía; formatges i embotits de la formatgeria Brenda Escrivà d’Alzira; salses de Laverdi Gurmet; els vins i vermuts de Celler de la Muntanya; mel i melmelada d’elaboració pròpia de 10 Eixams; granissats de fruita ecològica de Granny; kakis de la D.O. Kaki de la Ribera així com els arrossos D.O Arròs de València. La Junta Local Fallera d’ Algemesí tampoc faltarà a la cita en la Placeta del Pla d’Algemesí.

Gastronomia per als més xicotets
Enguany Gastro Ribera 2022 comptarà també amb activitats per als més xicotets, que podran gaudir mentre aprenen sobre la riquesa dels productes de La Ribera de Xúquer.

Des de les 11.00 hores fins a les 13.00 hores del diumenge, podran participar en tallers d’elaboració de piruletes de xocolate, animals amb fruites o diferents manualitats. També hi haurà una zona de jocs de taula on els productes de La Ribera seran els protagonistes. I a la vesprada continuaran els tallers fins al final de l’esdeveniment.

Intercanvi d’escoles gastronòmiques
Com a preludi del concurs de tapes creatives, i en el marc de les propostes de Gastro Ribera 2022, avui dijous 24 de novembre s’ha celebrat una jornada d’intercanvi entre escoles de cuina i hostaleria. Els estudiants i professors de San Josep de Calassanç d’Algemesí han visitat l’IES Llopis Marí de Cullera, per a intercanviar experiències i coneixements, en una trobada que ha comptat amb la presència de la regidor de Turisme i Comerç de Cullera, Debora Lucia Marí i el president del Club de Producte Artesans de l’Arròs, José Palacios. Els estudiants han cuinat junts la “paella de Cullera”, un arròs sec de peix creat pel conegut cuiner cullerense Salvador Gascón i un postre.

Gastro Ribera 2022 està organitzat pel Consorci de la Ribera i el Ajuntament d’Algemesí, amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Turisme de la Generalitat a través de la marca L’Exquisit Mediterrani, AFIC (Xarxa d’Agències per al Foment de la Innovació Comercial), València Turisme (Diputació de València), Ajuntament d’Alzira i Ajuntament de Catadau.

Més informació: https://riberaturisme.es/gastroribera-2022-es/