Iniciada la digitalització de l’arxiu de Tele Carlet per la Mancomunitat

0
57

■ El projecte per a recuperar l’arxiu de la desapareguda Tele Carlet ha començat amb la catalogació i canvi de format de les cintes de “Tele Carlet” dels anys 1989 – 1990

■ El seu contingut podrà vore’s a través de la web i de Youtube i s’emmagatzemarà en un repositori digital propietat de la Mancomunitat de la Ribera Alta

■ Arran del protocol marc de col·laboració de les dues entitats signat en 2021 també s’ha digitalitzat uns altres elements del patrimoni carletí, com l’ermita de Sant Bernat de Carlet, amb una recreació 3D, o una visita virtual al paratge dels Pinets.

 

Alzira, 24 d’octubre de 2022. L’Ajuntament de Carlet i la Mancomunitat de la Ribera Alta han iniciat un projecte per recuperar l’arxiu audiovisual de l’extinta Tele Carlet (1989 – 2012), amb la digitalització de les cintes corresponents als primers anys de recorregut de la televisió local de Carlet.

La digitalització ha consistit tant el canvi de format de diverses cintes amb més de 30 anys d’història (anys 1989 i 1990), la seua catalogació, arxiu de metadades, emmagatzemament en  repositori digital i publicació d’una selecció. Aquesta primera fase del projecte ha estat executada arran del protocol marc signat per l’Ajuntament de Carlet i la Mancomunitat de la Ribera Alta en 2021.

Txema Peláez president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, destacava la importància de la preservació digital d’aquestos arxius: “els formats en que guardem els arxius digitals també tenen risc d’obsolescència i de degradació. Tele Carlet va estar emetent des de 1989 fins el 2012. L’ajuntament ha guardat el seu arxiu i ara hem iniciat un camí per a contribuir la seua conservació i el seu coneixement. És patrimoni de Carlet però també forma part de l’acerb cultural de la Ribera”.

Aquest treball de digitalització ha sigut executat des del Departament de Digitalització de la Mancomunitat de la Ribera Alta en col·laboració amb l’Ajuntament de Carlet i la seua regidoria d’educació.

Lola Navarro, alcaldessa de Carlet ha agraït a la Mancomunitat “aquest treball per la recuperació de la nostra memòria, que quedarà per a sempre”. Per la seua banda Bernat Nogués, regidor de Participació i Historiador de formació, destacava la “implicació de l’Ajuntament per la recuperació del Patrimoni. L’arxiu de Tele Carlet està format per 2.023 cintes. Estem preocupats per la seua conservació i per això vam iniciar el projecte, del que ara tenim una mostra, i queda molta faena per fer”.

El seu contingut també es podrà vore a Riberana.es, la web de Patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta, i al seu canal de Youtube. A més del projecte pilot de digitalització de les primeres cintes, els tècnics de la Mancomunitat han realitzat un informe per avaluar l’estat de conservació de l’arxiu i les necessitats per a continuar amb aquest projecte que ha de tornar a la ciutadania de Carlet i a la comarca un testimoni audiovisual de la seua història més recent. Entre el contingut de l’arxiu es troben des de sessions plenàries fins a noticiaris, reportatges de festes, esports, expossicions, teatre, entrevistes,…

Les cintes classificades per dates i clipcs temàtiques, i una selecció ha estat publicada en Youtube

 

Digitalització del patrimoni arquitectònic i natural de Carlet

L’Ajuntament de Carlet i de la Mancomunitat també han presentat la digitalització d’uns alters elements patrimonials, com un 3D de l’emita de Sant Bernat, un dels emblemes del municipi tant per la seua singularitat arquitectònica (particular planta heptagonal) com per la devoció als sants patrons de la ciutat, Sant Bernat, Maria i Gràcia.

L’ermita ha estat digitalitzada a través d’un extens treball de fotogrametria amb més de mil polígons, i se n’ha obtés un model d’impressió en 3D. Aquest treball formarà part d’una exposició de la ruta de les ermites de la Ribera, seguint la línia marcada amb les Torres de la Ribera, digitalitzades en 3D. L’ermita de Sant Bernat compta, a més, amb una visita virtual al seu interior en 360 graus en alta resolució, amb més de 300 megapíxels per imatge. La visita està disponible en valencià, castellà i anglés, amb un recorregut virtual complet per la planta baixa i la primera planta.

Un altre element del patrimoni carletí que es pot recòrrer a la web de Patrimoni “riberana.es” és el paratge dels Pinets o els Depòsits. La digitalització a Carlet ha estat executada arran del protocol marc de col·laboració signat al maig de 2021 entre l’Ajuntament de Carlet i la Mancomunitat de la Ribera Alta. El seu objecte era establir unes linies bàsiques de col·laboració per a la digitalització del patrimoni local de Carlet, en el marc del projecte global de digitalització del patrimoni de la Ribera, Riberana.