Salva Iñigo concentra en un llibre tota la flora de la Vall de la Murta

0
373
Salva Iñigo signant llibres a la Casa de la Cultura
Hui ha sigut presentat a la Casa de la Cultura d’Alzira el llibre de Salvador IñigoLa flora de la vall de la Murta”, una edició ampliada i millorada de la seua anterior obra.
El pròleg està a càrrec del regidor de Serveis Urbans, Fernando Pascual, el qual ha estat encarregat de presentar el llibre junt a l’arxiver municipal Aurelià Lairón.
A l’acte també han assistit la tinyent alcalde, Sara Garés, els regidors de Cultura i Medi Ambient, Alfred Aranda i Pep Carreres, així com la regidora del PP, Marisa Escribá.
A l’edició d’este important treball col·laboren l’empresa encarregada de les zones verdes a Alzira, ACTUA i l’associació mediambiental Murta i Casella.
Iñigo ha ressaltat les virtut medicinals d’algunes de les centenars de plantes que composen la flora de la Murta. Així ha començat parlant de la ruscus murtae, un endemisme exclusiu de la Murta. Es tratca d’una plant molt rígida que reduix la cel.lulitis. També ha mencionat el molt més conegut freix en flor, una de les comunitats més abundants en la vall. El coscoll que cura les llagues de la boca i que ha sigut molt utilitzat per cantants i locutors per aclarir la veu.
També ha comentat les característiques de la caléndula, amb la que escuraven les ferides els derronyadors. El fenoll, una planta medicinal que afavoris la digestió,segons l’autor de l’obra. L’herba mitgera, el timonet, utlitlzat per a desinfectar, per adboar olives, a més de gaudir d’unes propietats afrodisíaques.
El garrofer, que ha servit per alimentar amb les seues garrofes als animals i lesseues fulles per adobar olives. El baladre una plant a mot tòxica que antigament s’utilitzava com a verí, el lligabosc, una planta protectora, la berbena, com a tabac i sustitut del té, l’orquídea, antic afrodisíac i el pí blanc.
Salva Iñigo ha culminat la seua intervenció ressaltant «la vocació divulgadora del llibre destinada a familiaritzar als lectors amb la flora de la Murta per a la seua conservació així com per a despertar el respecte que el nostre entorn mereix.