Reclam aprofundix en el secret de les rondalles valencianes

0
139

 

‘Mariana la coixa’ és la nova obra de Josep Franco i el segell editorial, i narra les històries secretes amagades darrere de les expressions tradicionals del valencià popular

 

Qualsevol xiquet o xiqueta valenciana ha sentit dir expressions típiques de la nostra llengua com ‘Eres més burro que tacó’, ‘Com el burro de Victòria’ o, per descomptat, ‘Me’n vaig pel món, com Mariana la coixa’. Esta col·lecció de rondalles i frases fetes enriqueixen la nostra cultura i patrimoni, donant-li més alternatives per expressar-se i, per descomptat, per exagerar. Però, qui s’ha preocupat, alguna vegada, en esbrinar què s’amaga darrere d’estes expressions? Quin és el seu origen? Quina és la seua història? Com es van començar a utilitzar?

Eixa persona és Josep Franco (Sueca, 1955), que, amb ‘Mariana la coixa’, nou conte infantil de Reclam, dona resposta a moltes de les preguntes de paràgraf anterior. A més de recopilar més detalls dels nostres protagonistes lingüístics.

Les il·lustracions, de Sergi Olcina, acosten la nostra història als xiquets, a partir de 10 anys, als qui va dirigit el conte. Pel que fa a l’apartat literari, Josep Franco és un reconegut autor de novel·les, contes, llibres per a joves, articles i algun assaig i, fins i tot, un recull d’aforismes. L’autor de Sueca reconeix que el dit de Mariana la coixa és un dels que més l’ha cridat l’atenció sempre a l’hora de començar a escriure aquesta obra: “No és la meua favorita, sinó que és una de les més representatives i gracioses.

Això parla, molt bé de la nostra llengua. Que tinguem este tipus d’expressions populars per tal d’emplenar una rondalla és una senya de la varietat que existeix al valencià i com ha anat evolucionant etimològicament. Encara que, estes expressions estan abocades a desaparèixer, perquè estan lligades a un context rural, a un àmbit que, des de fa anys, ha desaparegut dels nuclis socials. Tractem de recuperar-les i continuar fent cultura”.

El llibre ja està disponible a totes les llibreries i a la pàgina web de Reclam Editorial: https://reclameditorial.com/llibre/mariana-la-coixa/