La Mostra Nacional de Teatre Amateur d’Alzira oferix l’espectacle més premiat

0
71

 

Divendres començà la XIX edició que continuarà el pròxim cap de setmana

Els espectadors poden gaudir del millor teatre aficionat a preus populars

 

 

El Gran Teatre d’Alzira acull durant aquest mes d’octubre la XIX Mostra Nacional de Teatre Amateur, organitzada per l’Associació Cultural La Tarumba i la Regidoria de Cultura, amb la col·laboració de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana. Les representacions ocuparan tres dies: divendres 14, dissabte 22 i diumenge 23 del present mes.

El grup Pànic Escènic va obrir la Mostra el passat divendres divendres amb Les picardies de Molière, una comèdia d’embolics adaptada a l’actualitat en la qual es mesclen les trames de Les dones sàvies i El Misantrop, dues de les grans obres escrites pel pare de la “Comédie Française”. La nit parisenca i els vaivens amb què l’amor trastoca els cors són el tauler de joc per a una fina sàtira que trau a la llum vicis, defectes i passions de l’ésser humà tan vigents hui dia, com les falses aparences, la vanitat, la gelosia o la pedanteria.

Pànic Escènic és actualment un dels grups amateurs de la Comunitat Valenciana més destacats. Obres com Amant a Sou, Soñando a Lorca, ja representades en Alzira, i Totes mortes els han fet acumular un grapat de premis i èxit de crítica i públic, no només a la Comunitat Valenciana sinó també a la resta d´Espanya.

Dissabte 22 d’octubre a les 20.00 h, torna a Alzira un dels grups més guardonats i reconeguts d’Espanya dins de l’escena amateur, La Garnacha Teatro, de Logronyo. Porten 8 espectacles en actiu, que sumen més de 500 premis, de conjunt i individuals. Los cuernos de Don Friolera supera els 180 guardons i les 100 representacions. És l’espectacle amateur més premiat de tot l’estat espanyol.

Los cuernos de Don Friolera és un dels 3 millors esperpents de Valle Inclán, el millor autor teatral, juntament amb Lorca, des del segle XVII. L’Esperpent creat per Valle disloca la realitat. Transforma per complet la imatge aparent que tenim de la seua estructura i de la seua dinàmica, precisament per a mostrar-nos com és en veritat. Ens presenta en l’escenari la realitat en què viu l’espectador, però de tal manera deformada, que aquest no pot per menys que quedar atònit, perquè li resulta increïble.

La Mostra es tanca diumenge 23 a les 19.00 h amb El Museo de los Últimos, de José Antonio Martínez, una història de “ciència-ficció”. En una època futura existeix una societat amb unes característiques molt particulars. En algun lloc es destaca un museu en el qual s’han reunit a partir del seu ADN éssers molt reconeguts per nosaltres, caracteritzats per haver sigut els últims en una cosa important. Tenen tota l’aparença humana, però no tenen vida. O sí que la tenen?

L’Escola porta ja 7 anys funcionant. Dels 4 espectacles estrenats pel seu grup d’Aprofundiment, 3 han sigut guardonats en la seua fase autonòmica pels prestigiosos Premios Buero de Teatro Joven, organitzats per la fundació Coca Cola. El Museo de los Últimos ha rebut aquest mateix any el Premi Especial del Jurat, que ha valorat “la comèdia original i labor coral de l’equip”. L’espectacle va participar en la Trobada de Teatre Jove de València i va ser seleccionat per a la mostra autonòmica d’Alacant “Tienes mucho teatro”, on ha obtingut el Premi al Muntatge més Complet.

Com en edicions anteriors, dos són els principals objectius de la Tarumba i de la Regidoria de Cultura amb aquesta Mostra: la promoció del teatre mitjançant uns preus més que populars (3 euros -2 per a jubilats- i 1 per a estudiants) i que a Alzira puguen veure’s els treballs dels grups més destacats del panorama amateur espanyol.

ASSOCIACIÓ CULTURAL LA TARUMBA.