Prop de 300 obres opten als XXXIV Premis Literaris Ciutat d’Alzira

0
198

Un total de 292 originals, amb rècord de participació, s’han presentat a la XXXIV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira que seran lliurats el pròxim 11 de novembre en una gala literària.

Els guardons de Novel.la i de Poesia Ibn Hafadja, amb 81 i 83 obres respectivament, són els més aprticipatius. Li seguixen els 30 originals del Premi de Teatre Palanca i Roca, els 20 del Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il.lustrat, Consorci Ribera i Valldigna, els 25 treballs del Premi Extraordinari de Narrativa Juvenil Alzira Capital Cultural Valenciana 2022. Al guardó d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta s’han presentat 18 obres, un total de 20 al Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre i per últim 15 treballs que opten al Premi Europeu de Divulgació Científica.

Com cada any l’editorial Bromera publicarà l’original guanyador de cada una de les modalitats en les seues respectives col.leccions.

La sala Rex Natura acollirà l’11 de novembre el sopar i la gala d’entrega dels guardons de 2022

Alzira es prepara per a la celebració dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira amb unes jornades culturals plenes de teatre, exposicions i xarrades per a tots els públics. Aquest dijous, 13 d’octubre, el Saló Noble de l’Ajuntament d’Alzira ha acollit la roda de premsa en què l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, l’editor de Bromera, Josep Gregori i el regidor de Cultura, Alfred Aranda, han presentat totes les activitats que se celebraran amb motiu d’aquests premis literaris.

 

Gómez ha sigut el primer a intervindre i ha agraït la col·laboració a les entitats patrocinadores dels diferents premis. També ha recordat que Alzira és Capital Cultural Valenciana i ha assegurat que unir aquest esdeveniment amb els Premis Literaris Ciutat d’Alzira és tot un honor i un gran repte.

 

Per la seua banda, Josep Gregori ha celebrat que enguany s’ha batut un rècord de participació global als premis literaris, amb la presentació de 292 originals i ha assegurat que el jurat ho tindrà difícil per a triar només una obra guanyadora per categoria. A més, també ha agraït l’assistència i col·laboració de les entitats patrocinadores dels premis.

 

Ferran Torrent, representant de Global Omnium, patrocinadors del Premi de Teatre Palanca i Roca ha insistit en la importància de l’ús social del valencià i ha assegurat que si es parla en valencià es llegirà en valencià.

 

En la mateixa línia, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelaez, patrocinadors del premi d’assaig, ha destacat que els Premis Literaris Ciutat d’Alzira serveixen per a fomentar l’ús social del valencià. A més, ha animat els escriptors i escriptores a produir assaig i participar en uns premis que són un referent per a la cultura.

 

Per part de la UNED, el seu secretari David Torres Cano, ha fet públic l’orgull de l’entitat per patrocinar el Premi de poesia Ibn Hafaja, i s’ha mostrat convençut que en aquesta edició es mantindrà el bon nivell d’anys passats.

 

La vicerectora de la Universitat de València, Ester Alba, ha fet palesa la germanor entre Alzira i la universitat, impulsora del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, per a impulsar la cultura i contribuir als Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

 

Salvador Montañana, representant del consorci Ribera i Valldigna, patrocinador del premi d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes, ha destacat la importància que tenen els Premis Literaris Ciutat d’Alzira per a la cultura del nostre territori i ha felicitat la regidoria de cultura d’Alzira per la gestió cultural feta durant la pandèmia. També ha tingut paraules d’agraïment per a Bromera per l’organització, una edició més, d’aquest certamen literari.

 

El regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alzira, Alfred Aranda, ha sigut l’encarregat de detallar els actes que conformen el cicle de conferències. L’any Fuster, el teatre, les exposicions i les xarrades protagonitzaran unes jornades que enguany són encara més especials, ja que Alzira ostenta el títol de Capital Cultural Valenciana. Els actes culminaran amb la celebració de la gala d’entrega dels premis, prevista per al divendres 11 de novembre a la sala Rex Natura. L’actriu i ballarina Pepa Cases conduirà l’acte acompanyada pel quartet de vent de metall Spanish Brass.

 

Com és habitual, uns dies abans començarem a conéixer-ne els veredictes: el del XVII Premi de Teatre Palanca i Roca, que es farà públic el 28 d’octubre; el del VII Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna, el del XXVII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre i el Premi Extraordinari de Narrativa Juvenil Alzira Capital Cultural Valenciana 2022, que s’anunciaran el 4 de novembre, i el del XXVIII Premi Europeu de Divulgació Científica, que es coneixerà el 7 del mateix mes.

 

Aranda també ha recordat que en la primera edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, Joan Fuster va ser jurat i ha donat les gràcies a Josep Gregori i a Vicent Silvestre, perquè sense ells, ha afirmat, aquest premis no serien possibles.

 

 

PROGRAMA I PRESENTACIÓ DELS PREMIS

 

El tret d’eixida a les jornades culturals es dona enguany des del Gran Teatre, que acull el dia 16 d’octubre a les 19 hores la representació de Señora de rojo sobre fondo gris, interpretada per José Sacristán. Des del 20 d’octubre i fins al 14 de novembre es podrà visitar l’exposició «Com es fa un llibre?», cedida per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura a la sala d’exposicions de la Biblioteca Municipal d’Alzira.

 

L’any Fuster serà un dels grans protagonistes de les jornades culturals. El 21 d’octubre a les 20.30 hores el Gran Teatre acollirà la representació d’El tocadiscos de Joan Fuster, un espectacle ple de música en viu creat per Pau Alabajos a partir d’una selecció de textos fusterians. El mateix dia, a les 19 hores, s’inaugurarà a la Casa de la Cultura l’exposició «100 anys de Fuster», que estarà oberta al públic fins al dia 28 d’octubre. Finalment, el dia 10 de novembre es recrearà, a l’Escola de Cuina Idea, una tertúlia literària com les que acostumava a organitzar l’escriptor de Sueca. Josep Antoni Fluixà, Marc Senabre, Àngels Francés i Pau Alabajos es reuniran a les 19 hores en un acte obert al públic en què parlaran sobre Fuster i la seua obra.

 

No ens oblidem del professorat, a qui enguany convidem a assistir a la conferència sobre l’avaluació competencial que impartirà Neus Sanmartí, catedràtica en Didàctica de les Ciències i doctora en Ciències Químiques. La xarrada tindrà lloc el 25 d’octubre a les 19 hores a la Casa de la Cultura d’Alzira.

 

El 28 d’octubre us convidem a tornar al teatre, aquesta vegada amb Gemma Miralles, que ha adaptat Júlia, el clàssic d’Isabel-Clara Simó. La companyia La Dependent és l’encarregada de representar la funció, prevista a les 20.30 hores. L’endemà hi haurà una visita guiada a Aielo de Malferit, amb qui Alzira comparteix capitalitat cultural. Per a més informació i preus, consulteu el MUMA.

 

El 4 de novembre a les 18 hores la Biblioteca Municipal acollirà una trobada amb escriptors i escriptores de la Ribera en què participaran Paula Soriano i Marc Senabre, nous directors literaris de Bromera. El dia 8 de novembre, també a la Biblioteca, se celebrarà una jornada sobre la vinculació de la salut i la cultura en què professionals de l’àmbit sanitari ens parlaran de la relació entre la salut mental i física i la cultura.

 

Les jornades culminaran amb la gala d’entrega dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira l’11 de novembre a les 20 hores a la sala Rex Natura.

 

INICIATIVES ESPECIALS

Enguany es mantenen dues iniciatives especials que es van posar en marxa durant el trenté aniversari del certamen, i que continuen amb bona salut gràcies a la participació de l’hostaleria i dels comerços d’Alzira.

D’una banda, la campanya «Aparadors literaris» –integrada per més de huitanta establiments–, que proposa una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira. L’Ajuntament repartirà entre els locals bosses de tela a manera d’obsequi per la difusió de la cultura que duen a terme aquests establiments.

De l’altra, diversos restaurants alzirenys posaran a disposició de la seua clientela un menú literari amb plats que juguen amb els títols d’obres guanyadores dels Premis Literaris d’aquests darrers anys. Els clients que tasten un d’aquests menús s’emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

 

A més, el 2 de novembre es lliuraran els premis del XXVII Concurs Escolar de Dibuix a les 19 hores i es donarà el tret d’eixida a l’exposició dels dibuixos.

 

OBRES GUANYADORES DE 2021

 

Ja es poden trobar a les llibreries totes les obres guardonades durant l’edició passada. L’última en veure la llum ha sigut La fuga, la història amb què Cristina Oleby i Pablo Pino van guanyar el Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna. Des de la primavera passada hi estan disponibles El món comença, de Marià Veloy, Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira; Something, de J. N. Santaeulàlia, Premi de Narrativa Juvenil; Mariola i la botiga de la font, de Maria Josepa Payà, Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre; Franz i Marion, de Marta Moreno, Premi de Teatre Palanca i Roca; Bestiari, de Vicent Pardo, Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, i Geòrgiques, de Pasqual Mas, Premi de Poesia Ibn Hafaja.