Clari (Alzicoop): «La pluja és beneficiosa perquè incrementarà el calibre dels cítrics»

0
231
Caquis a la zona de les Basses

El president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP-, Paco Clari considera que la gran quantitat de pluja caiguda estos dies al terme d’Alzira «és beneficiosa perquè incrementarà el calibre de taronges i mandarines». Tan sols les iwasaki i okitsu, són les varietats que no afectarà donat que està produïnt´se actual la seua recolecció.

Clari ha manifestat a Riberaexpress que serà especialment beneficiosa «perquè enguany els calibres dels cítrics eren fins ara més menuts per la forta calor de l’estiu». Ara bé les navelines i clementines, són a partir d’ara «molt sensibles a l’efecte de les pluges que poden produir aiguat o pixat». Així els tècnics d’Alzicoop consideren la possibilitat de fer «tractaments que minoren aquests problemes».

En dos dies s’han registrat 166 l/m2 a la partida Mulata, 204 l/m2 a la vall de la Casella i 312 l/m2 en les partides més pròximes al nucli urbà d’Alzira.

Pel que fa al caqui, la pluja pot ser contraproduent si retarda la recolecció d’aquells camps que han fet tractaments per avançar la seua maduració. L’aigua origina «puntes blanetes en la part baixa de la fruta, fet que provoca el destrio», advertix Clari. Així els camps on s’han realitzat estos tractaments «cal collir-los el més prompte possible».

La campanya del caqui acaba de començar a esta cooperativa «portem tres dies collint», assegura el dirigent cooperativista. L’escasa producció de caqui d’esta campanya ha originat que «no siga rendible» posar en marxa el magatzem construït fa dos anys a Alzicoop i per això els caquis del terme d’Alzira «es comercialitzen a la Copal d’Algemesí».

La producció ha minvat entre un 50 i un 60% «a causa del planxat produït pel calor, a més dels efectes del cotonet i la negrilla», explica Clari. Dels 400 milions de quilos collits fa dos campanyes es passarà a uns 180 milions de kg en l’actual.