El clavegueram d’Alzira «es col.lapsa» quan la pluja arriba als 80 l/m2

0
664
Clavegueram del carrer Gandia davant l’antiga Avidesa

Feia 25 anys que no diluviava al nucli urbà d’Alzira com ho feia entre la matinada i matí del passat dijous, que a les 9 hores havia acumulat ja 171 l/m2 segons l’estació meteorològica d’Avamet ubicada al barri de l’Alquenència.

La precipitació començà poc després de les 3 de la matinada i entre les 6 i les 7 hores es recolliren en este pluviòmetre prop de 80 l/m2, allargant-se la forta tempesta fins les 9 hores aproximadament.

«El clavegueram d’Alzira es col.lapsa al acumular-se una pluja de 80 l/m2 segons el Pla Director de l’empresa Aigües de València», apunten a Riberaexpress des del departament municipal de Serveis Públics.

I aixó que les canonades que passen per davall l’asfalt de les principals artèries de la ciutat es troben dimensionades entre 1,5 i 2 metres de diàmetre, arran les inundacions patides per la pantanada de Tous. Unes dimensions que es troben en pocs municipis valencians. Al sumar ixos 80 l/m2, «entra en càrrega» segons la terminologia dels tècnics, és adir no pot absorbir més aigua i ésta anega els carres i places fins que remet la pluja. Pocs minuts després de les 9 hores el clavegueram havia absorbit les aigües pluvials i foren ràpidament accessibles els centres educatius, com l’IES Rei en Jaume que a les 8h sols es podia arribar «en barca» segons alumnes i en canvi una hora després no quedava ni una gota sobre l’asfalt.

Ara bé l’aigua que no va poder absorbir el clavegueram en els moments de màxima activitat de la tempesta, va entrar en alguns baixos comercials i garajos ,fins una altura màxima de 10 cm, de les zones més inundables de la ciutat com les Basses, l’Alquenència, Venècia i fins i tot als sòtans de l’avda Luis Suñer.

A l’estació de l’Alquenència, pròxima a les Basses i a l’institut sols s’arreplegaren 12 l/m2 en la resta del dia, arribant a un total de 183 l/m2.

La capital de la comarca va tindre la «sort», entre cometes, que a la Casella i la Murta va ploure molt menys durant la matinada i pels barrancs de la Casella, l’Estrella, Fosc, Gracia Maria i Arena apenes baixava aigua. Va ser en les hores posteriors quan la tempesta va descarregar molta més precicipitació sobre els dos valls, provocant puntuals desbordaments del barranc Fosc.

El canal de les Basses desaiguà sense problemes en el barranc de la Casella, a través de les comportes i el canal Interceptor, actualment en obres, va fer de tanc de tempesta.