L’estiu més calorós / La Ribera en Bici

0
351

Aquest estiu ha sigut el més calorós registrat a Espanya

I és una mostra clara, un avanç, de cap on anem, dels estius que ens esperen els pròxims anys si no fem res per a evitar-ho…

Els informes científics calculen que anem cap a una pujada global de 3ºC perquè els governs, amb la nova guerra que s’han muntat a Europa, han posat en segon plànol l’emergència climàtica i s’han «oblidat» de l’Acord de París, tornant inclús a cremar carbó, el més contaminant dels combustibles fòssils. Potser aquest era un altre objectiu dels promotors i beneficiaris de la guerra (els amos de les grans companyies d’armes i combustibles), desviar l’atenció de l’emergència climàtica i enganyar encara més la població.

I segons explica Antonio Turiel, investigador físic i matemàtic del Consell Superior d’Investigacions Científiques, si el clima global es calfa 3ºC per damunt de la mitjana històrica, cosa que ocorrerà en algunes dècades si no canviem suficientment en aquesta, a la Península Ibèrica tindrem dies de 60ºC i sols serà habitable la Cornisa Cantàbrica…

Fa poc ens contaven uns magrebins que al seu poble alguns dies d’estiu hi arriben als 50ºC, i ho passen realment mal. I més al sud, en ple desert del Sàhara, fins i tot han arribat als 59ºC, s’imagineu açò, 59ºC? I si ací pugen les temperatures així, qui podrà viure-hi? Què podrem cultivar?

Encara hi ha solucions, que passen per protegir i augmentar la vegetació autòctona (que absorbix CO2, el principal gas d’efecte hivernacle) i sobretot per reduir la crema de combustibles fòssils (que emeten ingents quantitats de CO2). El problema és que petrolieres, gasistes, carboneres, automobilístiques i d’altres grans companyies han guanyat bilions de $ i estan tan viciades que no volen reduir beneficis, i tenen tant de poder que compren mitjans informatius i polítics per a pressionar els governs i adormir/enganyar els pobles. Sols així s’explica que hagen passat 43 anys i 26 COP internacionals sense frenar el calfament del clima.

Segons l’IPCC i el PNUMA, organismes científics de l’ONU, tenim fins al 2030 per a reduir a la meitat la crema dels combustibles fòssils i detindre la destrucció dels ecosistemes, i podem aconseguir-ho si ens deixem de guerres i apliquem seriosament les solucions. I la reducció del consum no implica necessàriament viure pitjor, si fem les coses bé, ecològica i equitativament, podem inclús millorar la qualitat de vida; per exemple, si reduïm a la meitat l’ús dels autos tindrem unes ciutats la meitat de contaminades i congestionades, respirarem un aire molt més net i gaudirem de més seguretat vial, menys malalties, menys morts i menys ferits…

El gran capital vol continuar creixent i creixent, com un càncer, encara que estiguem ofegant-nos de calor i contaminació, encara que s’esgote el petroli i d’altres recursos fonamentals. Però podem véncer-lo si els pobles desperten, pressionen i comencen a aplicar massivament les solucions: viatjar menys, passar-nos al peu+bici+tren, deixar els autos només per a l’imprescindible, comprar productes de proximitat, rebutjar els que venen d’altres continents, consumir menys carn, més productes vegetals i ecològics, aplicar les 4R, instal·lar energies renovables, etc. etc.

Recordem que aquest estiu hem patit 3 onades de calor i uns 45 dies d’alerta per calor, vertaders rècords històrics, amb milers de morts a Espanya, i ja vorem com ve aquesta tardor perquè el mar s’ha calfat fins als 30ºC… Certament, cada dia és més urgent reduir la crema de combustibles fòssils, protegir els ecosistemes i tendir a l’autosuficiència almenys en alimentació i energia perquè aquest sistema és insostenible i probablement comença a col·lapsar.

Per això els joves d’Europa convocaren la vaga pel clima i manifestacions a les principals ciutats divendres passat, i els ecologistes férem a La Ribera una concentració pel clima i una bicicletada a Alzira. És hora d’actuar!

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció