Una mostra retrospectiva inicia el 50 aniversari de la falla Plaça Les Dies de Carcaixent

0
551
Exposició commemorativa del 50 aniversari al Magatzem de Ribera

La Plaça de les Dies, una de les falles més emblemàtiques de Carcaixent, està de celebració. Aquest any, després del parèntesi marcat per la pandèmia, commemora els seus 50 primers anys de vida i ho farà amb una incessant cadena d’actes.

Per iniciar les festes, la comissió va organitzar una exposició retrospectiva en el Magatzem de Ribera de la ciutat. Amb diversos punts de parada el públic que ha passat per la mateixa ha pogut gaudir del material gràfic elaborat per la falla (amb guions de presentacions, llibrets, fullets d’esdeveniments), vestits de fallera i faller dels anys 70 del segle passat fins l’actualitat, els quadres amb les imatges de tots els càrrecs que ha tingut la comissió, així com un espai en què destacaven quasi cinc-centes fotografies seleccionades dels 50 anys de falla. A més a més, hi havia una espai amb disfresses i altres andròmines de les cavalcades del Ninot en què la comissió hi ha participat.

A la inauguració de l’acte van acudir els càrrecs de la falla Plaça de Les Dies, Isabel Sala, Mar Signes, Emilio Barbajosa, Ana Mª Vidal, José Luis Gómez i el president Ignacio Calderón,  així com la Fallera Major de Carcaixent, Cristina Rubio, el President de la Junta Local, José Vicente Gascó, el regidor de Falles, Pasqual Pastor “Boqueta” i l’alcalde de la ciutat, Paco Salom.

L’exposició va ser visitada per molta gent del poble, antics fallers de Les Dies, fallers en actiu i públic en general. En paraules de Mª Teresa Albelda, membre de la comissió de les noces d’or, “ha estat una exposició emocional i emocionada, que ens ha portat a un viatge ple de records de la falla en la que hem nascut i vivim. És com un àlbum faller de la nostra família fallera. Cinquanta anys no s’acompleixen tots els dies i cal celebrar-ho amb tota la força possible”.

La falla de Les Dies, coneguda en un principi per la “dels xiquets”, celebra enguany l’aniversari, malgrat que li corresponia en 2021, ja que la seua fundació es data en l’exercici faller 1970-71. La pandèmia va ser la causa de la suspensió de tota activitat fallera i va impedir de festejar aquesta data amb lletres d’or.

La falla de la Plaça de les Dies va nàixer en la tardor de 1970 formada per un grup d’amics, entre els que hi havia fallers que havien deixat la falla del Passeig (una de les quatre deganes de Carcaixent) i d’altres nouvinguts a la festa. Tots ells eren molt joves i eren coneguts com la “falla dels xiquets”. El primer president va ser Bernardo Martínez i la primera Fallera Major Mª Julia Pons. Entre els integrants de la comissió figuraven persones con Vicent Giner, que anys més tard seria, i actualment segueix essent, el director de la companyia de teatre Àgora de Carcaixent.  L’entrada dels fallers de Les Dies va suposar un radical canvi en un dels actes pels quals és conegut el Carcaixent faller: les presentacions. Fins a la seua fundació, les presentacions falleres de la ciutat eren minses, pobres, sense espectacle i supeditades als parlaments dels mantenidors i alcaldes de l’època. La irrupció de la carn fresca en els estaments fallers locals va comportar que les presentacions començaren a tenir espectacle, teatre, quadres finals… i configuraren l’inici del que actualment, encara, són uns esplendorosos actes en aquest indret de la Ribera del Xúquer..

David Vidal