La falla Sant Joan d’Alzira reproduirà el monestir de la Murta amb materials tradicionals

0
465

El passat mes de juliol, la veterana comissió de Sant Joan donava a conéixer les directrius dels seus monuments per al proper març del 2023: sostenibilitat, reivindicació local i el gir en l’ús dels materials i tècniques tradicionals, foren alguns dels punts clau que explicaven la línia per la qual ha apostat la comissió, especialment a la seua falla gran, un projecte executat per Vicente Julián.

El divendres 23 de setembre a les 20:00h., Sant Joan presentarà al seu domicili social el seu projecte de falla gran als components de la comissió, i ho farà de la mà del seu artista. En el discurs plantejat pel seu llibret, que duu per lema “A temps”, la falla Sant Joan posa damunt la taula del debat alzireny, una vegada més: estem a temps de salvar el patrimoni? I és que l’icònic monestir jerònim que tant ha representat la ciutat, es troba en un estat crític després de tants anys de deixadesa per part de les institucions i que ara per fi, semblen haver trobat un consens amb l’aprovació dels anomenats pressupostos participatius, que atorgaren a la Murta per vot popular, una candidatura mereixedora d’una injecció pressupostària que permeta la ràpida intervenció i restauració de la Torre dels Coloms.

A la llum d’estos esdeveniments, la comissió se n’ha volgut fer ressò, i planteja una reproducció a escala del monestir, amb un vessant rigorós alhora que reivindicatiu al voltant d’este monument tan emblemàtic del patrimoni alzireny. Per a l’execució del projecte, Sant Joan ha comptat amb l’assessorament d’Agustí Ferrer, actual director del Museu Municipal d’Alzira (MUMA), i la col·laboració de Xavier Blasco i Pura Santacreu (de l’Associació d’Amics de la Murta), entre altres.

El monument ha sigut fruit d’un treball de reducció a escala, amb materials tradicionals i un discurs que reivindica no sols el patrimoni estrictament històric, sinó que replega l’element paisatgístic de l’entorn en un binomi indissoluble. Mentre aplega l’esperada restauració de la Torre dels Coloms, el proper mes de març els alzirenys podran disfrutar d’una reproducció del Monestir de la Murta i del seu entorn, que es presenta com un tast de patrimoni que les pròximes falles, podrem visitar a la Placeta de Sant Joan.

 

Delegació de Cultura i Monument de la Falla Sant Joan.