Els cultius de secà son els que més augmenten en ecológic a la Ribera

0
203
Alvocat en terreny de la Cooperativa Ecològica La Vall de la Casella d’Alzira
Taronges ecològiques a la vall de la Casella

Alzira i Carcaixent acolliran acitivitats de la I Setmana Ecològica

La superfície ecològica augmenta a la Ribera en cultius de secà

En canvi la citrícola es manté en apenes un 5%

 

Este dilluns arranca la I Setmana Ecològica que pretén ser una cita anual del sector agroecológic valencià per a impulsar tant la promoció com les oportunitats de futur del sector a més d’estimular la demanda agroecológica.

La promoció, la formació, la compra pública, el desenvolupament professional, la primera Càtedra d’Agroecologia “José Luis Porcuna” de la Universitat Politècnica de València (UPV) o els productes certificats centren el programa d’este event, que se celebrarà entre el 19 i el 25 de setembre.

Activitats d’una setmana que no sols es celebren a València sinò també a la Ribera, concretament a Alzira i Carcaixent. Així este dilluns dia 19 el col.legi públic Tirant lo Blanc d’Alzira acollirà un Taller sobre horts escolars. Demà dimarts serà el Ceip Víctor Oroval de Carcaixent l’escenari d’un Taller escolar sobre Agricultura Ecològica i l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent organitza una Jornada de portes obertes.

El dijous dia 22 hi ha programada una visita a la Cooperativa d’Agricultura Ecològica la Vall de la Casella al terme d’Alzira. Mentre el tècnic alzireny Alfons Dominguez disertarà el divendres dia 23 a València sobre «Les claus tècniques de la producció ecològica».

Dominguez, tècnic del Servei de Producció Ecològica i Innovació de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent ressalta «el notable increment» de la superfície amb producció ecológica dels últims anys en passar del 5% en 2016 al 18% en 2022. El fort impuls es va produir amb la posta en marxa del I Pla Valencià de Producció Ecològica que es va presentar aquell any a Alzira.

Ara acaba d’eixir el II Pla Ecològic que ha queda finalista en el premi europeu Organic Awards.

Pel que fa a la I Setmana Ecológica, l’especialista alzireny destaca les jornades al voltant dels menjadors escolars saludables i sostenibles, que gràcies a un decret de la Generalitat «inclou productes saludables en menjadors escolars i també en hospitals i residèncides de persones majors, passant en tres anys del 15% al 25%, augmentant els productes de proximitat i reduïnt els congelats».

A la Ribera l’augment de superfície ecológica s’ha produït «en les terres de secà en cultius com les ametles, olives, i raïm, sobre tot al terme de Turís», assegura Alfons Dominguez. En canvi la producció de cítrics ecológics és molt reduïda «apenes un 5%», fet que atribuix a que «les principals cooperatives agrícoles careixen de secció ecológica». Dominguez lamenta que «no hi haja unavisió comercial clara» i compara la Comunitat Valenciana amb Itàlia on la superfície cultivada ja és del «25%», i afegix «tenim que produir qualitat per a ser competitius».

Els cultius ecològics son «algo inferiors en produccio, peró el doble o més en preu», assegura el tècnic alzireny. Així mentre la varietat navelat es paga en la producció convencional a 0,25 cèntims el quilo en ecològic el preu oscil.la entre 0,35 i 0,40. Pel que fa a les valències la diferència és major, de 0,10 a 0,40 cèntims el quilo.

En cultius com l’alvocat (aguacate) que s’ha incrementat notablement en les zones càlides de la Ribera «la majoria de la superfície es fa en ecológic i les cooperatives fan la producció i la venda directa, sent els tractaments més sostenibles i els preus més elevats» manifesta Alfons Dominguez al costat d’un gran alvocat en terrenys de la cooperativa La Vall de la Casella d’Alzira.

Riberaexpress