La gran quantitat de rajos que cauen este estiu preocupa a Alzira

0
302

Recentment es detectaren a la Murta i la Cova de les Meravelles

Alzira manté a setembre la xarxa de voluntaris en ser un mes molt perillós

Es debatix la possibilitat de fer simulacres de foc real en hivern per crear franges amples de tallafocs

 

«Enguany les tempestes fan més por per la gran quantitat de rajos que descarreguen» advertix el Forestal d’Alzira davant el perill d’incendi que suposa per als paratges naturals i muntanyes del terme de la capital comarcal.

En la tempesta del passat divendres en va caure un raig a la vall de la Murta, concretament al barranc de la Rabosa en la zona del Racó de Patxorra, mentre este dimarts es va detectar altre, també perillòs, al voltant de la Cova de les Meravelles. En els dos casos es personaren ràpidament, voluntaris del Vacif, junt a agents de la Policia Local i Nacional. Afortunadament en el primer cas la tempesta va anar acompanyada de pluja que reduix el risc que el raig puga originar un incendi perquè no es fàcil que prenga. Ara bé si cau sobre un arbre pot quedar latent durant 48 hores i fer foc quan ja ningú s’ho espera.

El de la Cova de les Meravelles va caure sobre terra i afortunadament no va pendre, tot i que els efectius mencionats verificaren la zona.

l forestal alzireny advertix que en este estiu tan càlid i amb nombroses nits tropicals «la terra està molt seca en tindre un índex d’humitat molt baix i per tant afavorix la possibilitat d’un incendi».

El 10% dels incendis forestals els provoquen «els rajos i piròmans», mentre el 80 i el 90% «les negligències humanes», segons li explicà recentment el Fiscal de Medi Ambient al regidor d’esta àrea municipal Pep Carreres.

Simulacres amb foc real en hivern

Davant esta proliferació d’incendis el debat actual, es centra sobre la possibilitat de fer simulacres amb foc real. Carreres ho explica així a Riberaexpress, «En hivern es delimita una zona de la muntanya i la cremes, servix de tallafoc però és més ràpid i menys costós, creant així franges de seguretat més amples».

A l’Ajuntament d’Alzira consideren que setembre «és un mes molt perillós perquè continua fent calor, hi han més tempestes i torna l’activitat econòmica». Per tant «mantenim la xarxa de voluntaris i les mateixes alertes que la resta de l’estiu» culmina Carreres.

Riberaexpress