El preu de la gasolina se situa en nivells del passat mes de febrer

0
496

El preu de la gasolina encadena la novena caiguda i se situa en nivells de febrer

El preu mitjà del litre de gasolina, si s’aplica el descompte de 20 cèntims, és d’1,586 euros mentre que el gasoil ha repuntat i se situa en 1,616 euros

La gasolina ha caigut per novena setmana consecutiva fins a registrar un preu mitjà d’1,586 euros el litre -si s’aplica el descompte de 20 cèntims del Govern-, el nivell més baix des del mes de febrer, mentre que el gasoil ha repuntat per primera vegada en dos mesos, i se situa en 1,616 euros.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que recull el preu mitjà registrat en més d’11.400 estacions de servei espanyoles entre el 16 i el 22 d’agost, el preu de tots dos carburants continua per davall de la barrera dels dos euros el litre fins i tot sense la bonificació pública.

Amb aquests valors, el cost de la gasolina descendeix un 0,7% en els últims set dies després de registrar la novena caiguda consecutiva, mentre que el gasoil és un 0,6% més car que fa una setmana, després de registrar el primer augment des de finals de juny.

Així, la gasolina va marcar durant els últims set dies el preu més baix des de mitjan febrer, quan es pagava a 1,575 euros el litre, mentre que el gasoil, malgrat haver pujat lleugerament, no costava tan poc des de la segona setmana d’abril, quan se situava en 1,613 euros.

Tots dos carburants també se situen per davall dels preus registrats a la fi de març, quan el Govern va establir la bonificació de 20 cèntims per litre per a tots els consumidors. A més, si s’exclou el descompte obligatori establit pel Govern, la gasolina estaria lluny dels 2 euros per litre, amb un preu mitjà d’1,786 euros; mentre que el gasoil marcaria 1,816 euros.

Darrere dels nivells elevats que continuen registrant la gasolina i el gasoil des que va començar l’any es troba principalment l’encariment del petroli, una tendència que s’ha revertit en els últims temps i que es comença a reflectir progressivament en el preu final dels carburants.

Per a amortir l’impacte que l’encariment de la gasolina i el gasoil tenen en els ciutadans, el Govern ha prorrogat fins a finals d’any la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant per a tots els consumidors. A pesar dels valors històricament elevats, el preu de tots dos carburants a Espanya -una vegada aplicat el descompte- es manté per davall de la mitjana europea, que, segons l’estadística de la UE, se situa en 1,766 euros el litre per a la gasolina, i 1,827 euros per al gasoil.

À PUNT