Cendres i l’olor a fum de Begís arriben a Alzira, l’Alcúdia i altres pobles de la Ribera

0
2408

El fum i fins i tot les cendres de l’incendi de Begís, municipi d’uns 400 habitants de la comarca de l’Alt Palancia, han recorregut esta matinada els 88 km en línia recta que separen el municipi castellonenc d’Alzira. Després d’haver passat per València capital, l’Horta i d’altres municipis riberencs on l’han patit nombrosos veïns que intentaven dormir.

Així Xaro, una veïna de l’Alcúdia, manifestava a Riberaexpress que sobre la 1:30h «vaig notar molta olor a fum i com no identificava d’on venia, vaig donar voltes pel balcó, per totes les finestres i fins i tot per la finca». Paco, també de l’Alcúdia assegurava que «l’olor a cremat es va allargar durant més de mitja hora, temps durant el que no poguerem dormir».

A Alfarb, «el fum semblava una boira que queia sobre el poble» segons Juan. I a Alzira, Fani es trobava a la una de la matinada tombada en una hamaca en el terrat de la seua finca, a les rodalies de l’institut Rei en Jaume; «en una bufada d’aire, vaig notar que em queia cendra a la cara al temps que feia una forta olor a fum». Fins i tot el vent va traslladar el fum i l’olor a cremat a Rafelguaraf.

El foc que crema des de dilluns a l’Alt Palància s’ha convertit ja en el més destructiu des del 2012 a la Comunitat Valenciana. L’últim balanç d’afectació parla ja d’unes 13.100 hectàrees calcinades. La superfície cremada supera ja l’incendi declarat a la Vall d’Ebo on s’han cremat unes 11.750 hectàrees.