Carcaixent fa treballs de prevenció d’incendis forestals

0
127

 

Les actuacions s’emmarquen dins del Pla Local aprovat el passat maig

 

Amb encara en el record de la ciutadania imatges de l’incendi que va assolar les muntanyes de Carcaixent en l’any 2016, al llarg de tot l’estiu, i tal i com es ve realitzant en anys anteriors, s’estan duent a terme treballs de prevenció de risc d’incendis forestals en les muntanyes de Carcaixent.

Aquestos treballs consisteixen, principalment, en el manteniment de les franges perimetrals de seguretat de les zones que limiten amb les urbanitzacions de Carcaixent, com per exemple Sant Blai, Els Amics o Puig Gros, entre d’altres. El desbrossament i eliminació de matolls i arbustos dels tallafocs es considera una actuació estratègica per tal d’aconseguir unes condicions mínimes de seguretat davant d’un episodi d’emergència.

A més, s’ha procedit a la neteja d’abocadors incontrolats situats en diversos indrets del terme i que poden convertir-se en punts d’inici de foc. Així mateix, s’està treballant en la eliminació de brosses que creixen en les voreres dels camins rurals i que poden actuar com un mecanisme de propagació del foc.

Altra de les actuacions que s’estan efectuant és la neteja i desbrossament de barrancs i que el Pla d’Actuació Municipal de Riscos per Inundacions (PAMRI) estableix com punts crítics, amb la finalitat d’optimitzar el sistema de drenatge en episodis de precipitacions intenses, reduint així els riscos de talls de camins rurals i de la inundació en zones habitables.

També es treballa en el manteniment i millora de les instal·lacions del Paratge Natural Municipal Hort de Soriano- Font de la Parra tant a la zona de gaudi públic com a la franja perimetral del paratge. La Font del Botet, els voltants de l’ermita de Sant Roc o del Convent d’Aigües Vives són altres enclavaments on està previst intervindre.

Cal assenyalar que, a més, s’ha creat un grup de coordinació d’emergències constituït per la Policia Local, Protecció Civil, PROCARSA, coordinació del Centre de Salut i personal treballador de l’Ajuntament, així com membres de l’equip de Govern amb la finalitat d’intercanviar informació de manera contínua, optimitzar els recursos i respondre ràpidament davant d’una emergència.

Totes aquestes accions s’emmarquen dins de les actuacions previstes en el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF) aprovat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Ecològica el passat 27 de maig i es realitzen mitjançant una subvenció del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

Per tal d’evitar situacions perilloses, no hem de fer foc a la muntanya, tampoc deixar mai escombraries ni deixalles ja que, a més d’embrutar, poden ocasionar incendis. Durant tot l’any però especialment al llarg de l’estiu cal extremar la vigilància en zones forestals i avisar immediatament de columnes de fum al 112.