Dos ferits en el Medusa presenten les primeres denúncies en el jutjat de Sueca que inicia la investigació

0
4873

El jutge de Sueca ha sol·licitat a l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) informació i dades sobre les inclemències que es van registrar Cullera la matinada del dissabte

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Sueca ha obert les investigacions pertinents per a aclarir l’ocorregut al Medusa Festival de Cullera la matinada d’aquest dissabte. L’organització ha cancel·lat l’edició d’enguany després que un jove de 22 anys, natural de Daimiel, a Ciudad Real, morira en caure’s una part de l’estructura de l’escenari central a causa de f les fortes ratxes de vent.

Imprudència

El jutge ha sol·licitat a l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) informació i dades sobre les inclemències que es van registrar a la zona la matinada en què van ocórrer els fets.

Respecte a les responsabilitats davant aquest tràgic succés, l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha emfasitzat que l’esdeveniment disposava de «tots els permisos i totes les garanties jurídiques» i que l’autorització del consistori està «ajustada a la llei».

Per la seua part, la consellera d’Interior, Gabriela Bravo, ha fet referència al sistema d’evacuació i a l’aforament de l’esdeveniment i ha defés que la competència de la Generalitat és «garantir que el pla de seguretat és correcte». Aquest diumenge, des del post de comandament avançat de l’incendi forestal de la Vall d’Ebo, Bravo ha recordat que cal esperar que es realitze tota la investigació i ha comunicat que aquest dilluns es farà l’autòpsia del jove mort. La consellera ha posat l’accent en el suport que ha oferit l’executiu valencià tant als familiars com a les amistats de la víctima mortal i de les persones ingressades.

60 tones

L’Associació de Tècnics de l’Espectacle del País Valencià ha emés un comunicat on apunten que, en un estiu on s’ha disparat la quantitat de festivals i esdeveniments, «el seu sector treballa sota molta pressió» i ha demanat «més control a l’administració». El Consorci de Bombers de Cullera, d’altra banda, ha denunciat una actuació deficient i ha assegurat que no van comptar amb ells.

Assistents al Medusa Festival de Cullera han denunciat en les xarxes socials que durant l’actuació del DJ Steve Aoki, programada a partir de les 20:30 hores i que va acabar abans de les 22:00 hores, part del remat de l’escenari central es va desprendre. Els fets haurien ocorregut hores abans que l’estructura caiguera al voltant de les quatre de la matinada a conseqüència d’un colp de vent.

En aquesta línia, un membre del personal tècnic del festival ha explicat a aquest mitjà que aquesta part de l’escenografia va caure a la part posterior de l’escenari i prop d’un treballador. L’equip de l’Oratge d’À Punt Mèdia ha pogut comprovar amb dades de l’estació d’Avamet de Sant Antoni, la més propera al lloc dels fets, que es va produir un xicotet esclafit sec quan es va despendre aquesta part de l’escenografia.

Una assistent, ingressada amb la columna vertebral trencada

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha comptabilitzat 32 persones ferides que han sigut traslladades en ambulància a hospitals d’Alzira, València i Alacant. D’aquestes, cinc han quedat ingressades, entre elles una xica de 19 anys amb la columna vertebral trencada que està a l’espera de ser operada a l’Hospital de la Ribera. Fins allí s’ha desplaçat aquest matí el conseller de l’àrea, Miguel Mínguez, que ha aprofitat per a agrair el treball realitzat pel personal sanitari i interessar-se sobre l’estat de la jove i dels altres ferits.

Pel que fa a la resta dels assistents, vora 50.000, van ser evacuats del recinte dels concerts després que l’esclafit sec provocara la caiguda de diverses estructures. Una retirada que José Vicente Ruiz García, cap de la companyia de la Guàrdia Civil de Sueca, ha considerat un èxit per haver-se pogut dur a terme “en menys de quaranta minuts”. Mentrestant, des de l’organització han comunicat que els assistents que s’allotgen al càmping i no tenen manera d’abandonar Cullera per falta de transport seran «evacuats a un altre lloc segur», ja que no es confia en una millora de la previsió meteorològica.

L’organització: «ens sentim completament desolats i consternats”

Per altra banda, l’organització del festival ha remarcat als comunicats que ha publicat en les xarxes socials sentir-se “completament desolats i consternats” pels fets i ha transmés les seues “profundes i sinceres condolences” a les persones afectades. Uns sentiments que també han compartit personalitats polítiques valencianes com el president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Aitana Mas; el president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón; o les síndiques de Ciutadans, Ruth Merino; d’Unides Podem, Pilar Lima, i de Vox, Ana Vega.

El consistori de Cullera, amfitriona del festival, ha suspés tota l’activitat institucional prevista per a aquest dissabte i diumenge i ha declarat dos dies de dol.

À PUNT