La pluja de les Perséidas serà major en la nit del 12 al 13 d’agost

0
571

La pluja de meteors Perséidas, popularment conegudes com a ‘Llàgrimes de Sant Lorenzo’, arribarà al seu màxim en la matinada del 12 al 13 d’agost. Segons els experts, el fenòmen es podrà observar des de qualsevol part, encara que enguany vaja acompanyat d’una Lluna lluminosa. S’aconsella trobar un lloc fosc, apartat de les ciutats, amb una vista aèria oberta.

Les anomenades estreles fugaces són xicotetes partícules de pols de diferents grandàries, algunes menors que grans d’arena, que van deixant els cometes al llarg de les seues òrbites al voltant del Sol. Quan un cometa s’acosta a les regions interiors del Sistema Solar, el seu nucli, format per gel i roques, se sublima a causa de l’acció de la radiació solar i genera les característiques cues de pols i gas.

El corrent de partícules resultant es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessada cada any per la Terra en el seu recorregut al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat en l’atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

A l’estiu, la Terra creua l’òrbita del cometa Swift-Tuttle, que té un període de 133 anys i que va passar prop del Sol per última vegada en 1992. La pluja de meteors que es produeix sol tindre la seua màxima activitat entre el 12 i 13 d’agost, encara que el fenòmen és apreciable en menor intensitat des de la segona meitat de juliol fins a finals d’agost. El nom de Perséidas es deu al fet que el seu radiant es troba en la constel·lació de Perseo.

EP