Estalvi i gestió energètica / Opinió: Xavier Sierra

0
249

El Reial Decret-llei 14/2022, de 1 d’agost, de … mesures d’estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural, desenvolupa dues directives de la UE. Estes directives de la UE son conseqüència directa de la guerra d’Ucraïna derivada de la invasió per part de les tropes de Putin de l’esmentada nació. La guerra no sols es desenvolupa al front, també -i cada volta mes- te una vesant de guerra econòmica molt important.

Gherhard  Schröder -canceller d’Alemanya entre 1998 i 2005- en acabar el seu mandat va esser fixat per la major empresa russa GazProm, seguint les directrius de Putin. Amb els contactes de Schröder, GazProm va introduir-se en Alemanya fins aconseguir vendre 41,6 mils de milions de metres cúbics de gas natural. Per a adornar-nos compte de la importància de la dependència del gas rus dels alemanys sols cal dir que suposava en 2021 el 55% del total consumit. Alemanya es la major productora industrial i la gran potència exportadora d’Europa.

A mesura que anat avançant la guerra, Putin anat jugant amb el xantatge de deixar Alemanya i altres països sense gas, el que suposaria la paralització industrial d’Alemanya i de gran part de l’industria europea. Ja hi ha països sense gas rus.

Davant d’esta amenaça tan gran la UE ha pres cartes en l’assumpte legislant les dues directives, a mes a mes de altres mesures i l’eurocambra ha demanat incloure a Schröder en la llista negra de la UE per estar a sou d’empreses russes i ser soci de GazProm.

Feta esta exposició, el Govern d’Espanya com no podia ser d’altra manera ha publicat l’esmentat Reial Decret. Vaja per davant que la majoria de la població està d’acord amb la reducció de la despesa en energia i, sobretot, en un gas tant contaminant com es el gas natural.

A partir d’ací es troben a faltar moltes coses i apareixen un bon grapat de deficiències.

En primer lloc, lamentar l’ocasió perduda per dissenyar un camí cap a la supressió gradual d’eixe gas tant contaminant; en democràcia, sense dubtar de la legitimitat emanada per les urnes, hi ha temes que necessiten de una majoria aixafant, son els grans acords que estabilitzen una democràcia, no sols amb l’oposició ¡ sinó també amb la societat: sindicats, patronal, moviments socials, etc.

En segon lloc estan les deficiències. La primera es de pur sentit comú, en Espanya hi han, pràcticament, tots el climes des de el subtropical fins al continental i siberià en algunes zones, per tant no es deu uniformitzar temperatures. El reial decret, segons criteris de professionals del dret, conte falles tècniques que, s’espera, acabaran al jutjat i, com en el Covid, fallant en contra del Govern. Les sancions per incompliment son tan assossegadament destarifades, sobre tot el mínim, que d’imposar-se tancaran multitud de xicotets negocis, molts d’ells per no tindre diners per pagar les reformes adients per a complir l’esmentada disposició. Finalment, també, han expressat opinió en el sentit de advertir que la disminució del nivell de llum augmentarà la perillositat als carrers.

Xavier Sierra Parra © Agost 2022