Sra Ministra, per favor, no regenere les platges! / La Ribera en Bici

0
477

SÍSIF A LA PLATJA

 

Després d’una vida picaresca, enganyant fins i tot la mort i els deus, Sísif fou condemnat a pujar una gran pedra per la muntanya i quan ja estava quasi dalt la roca sempre rodava cap avall, de manera que l’home mai acabava el seu càstig i cada dia havia de repetir-lo irremissiblement. Els grecs que inventaren aquest i altres mites tenien molta imaginació i un notable sentit de l’humor, com a bons mediterranis que eren, i el seu mite es va fer tan famós que s’ha utilitzat moltes vegades per a qualificar situacions semblants, com la que es planteja ara a les nostres platges…

Els darrers temporals i altres factors que científics i ecologistes venim denunciant des de fa temps, s’han menjat part d’algunes platges a Canet, El Saler, Tavernes, Oliva, etc. És un problema que ve repetint-se i agreujant-se durant els últims anys per múltiples causes:

  • Elevació del nivell del mar pel calfament climàtic i la fusió de neus i gels. Des de la revolució industrial ha pujat ja uns 20 cm verticals, la meitat durant els últims 25 anys, de manera que va accelerant i ja anem pels 3’4 mm/any.
  • Retenció de sediments en els nombrosos pantans, embassaments i assuts de la conca mediterrània, cosa que deixa les platges sense aquests recursos reparadors i de manteniment. De fet, els rius valencians estan tan sobreexplotats que pràcticament ja no duen ni aigua ni sediments al mar.
  • Augment de les tempestes en nombre i intensitat, també degut al calfament del clima perquè més temperatura implica més energia i més fenòmens climàtics extrems.
  • Edificació excessiva per tota la costa, damunt inclús de les dunes litorals que frenaven l’onatge i defensaven les platges.
  • Destrucció de praderies submarines i d’altres ecosistemes marins que frenen les corrents i protegixen la costa.
  • Nous ports i espigons que alteren les corrents marines, erosionen platges i impedixen la deposició d’arena.

Doncs bé, davant d’aquesta problemàtica complexa, el Ministeri per a la «Transició Ecològica» vol seguir aplicant les mateixes receptes que ha vingut aplicant fins ara i té un projecte per a extraure 12.400.000 m³ (unes 5 vegades la gran piràmide de Keops…) d’arena del fons marí, a uns 65 metres de fondària i uns 10 km de la costa de Cullera, per a abocar-la sobre les platges danyades, algunes situades a més de 200 km del lloc d’extracció… Amb una Declaració d’Impacte Ambiental que feren allà per l’any 2013 i que hui està totalment caducada.

Així, per a tindre contents a hostalers, constructors, batlles i d’altres, danyaran el fons submarí (¿i la Posidonia oceanica?), contaminaran més l’atmosfera amb vaixells i maquinària pesada, malbarataran uns altres 1.200 milions d’€ i no resoldran res. No resoldran el problema perquè no solucionen les causes i en pocs mesos, o un o dos anys, tornarem a tindre alguna nova tempesta amb molta energia i l’arena se l’endurà el mar novament. Sense anar més lluny, aquest mateix estiu el Mediterrani està molt calent (ha arribat als 30ºC, 3 o més per damunt de l’habitual) i a la tardor podem patir gotes fredes (DANA) i tempestes realment greus que arrasen la costa. Sísif a les nostres platges.

A més, regenerar artificialment les platges dóna una imatge de normalitat totalment fora de lloc que no ajuda a canviar les coses i solucionar l’emergència climàtica sinó tot el contrari. Caldria deixar-les tal i com estan, per a mostrar clarament que el desastre climàtic és real i està en marxa. Alguns perdran negocis, però més perdrem tots/es si no comencem a actuar ja: per a finals de segle es calcula un augment de temperatures superior als 3ºC, amb dies de 60ºC a la Península, una pujada del mar d’1 metre vertical i km horitzontals, etc. Regenerar les platges com si no passara res és la pitjor pedagogia, la ciutadania ha de vore les conseqüències del que estem fent amb el medi ambient abans que siga massa tard!

Així doncs, més valdria que eixos 1.200 milions els dedicaren a conscienciar i ajudar la població perquè canvie i reduïsca a la meitat l’ús del combustibles fòssils durant esta dècada, perquè després no podrem revertir la situació, ja no podem ajornar-lo més, tal i com diuen l’IPCC i el PNUMA, organismes científics de l’ONU. Canvis imprescindibles com viatjar menys i reduir l’ús del transport motoritzat (el major emissor de gasos d’efecte hivernacle), passar-se a la bici i el tren/bus, consumir productes locals i rebutjar els importats d’altres continents, estalviar matèries primes i electricitat, posar-se plaques solars (són més barates que l’electricitat convencional), aplicar les 4R, recolzar els grups ecologistes, etc. etc.

Per tot això, Sra. Ministra, per favor NO REGENERE LES NOSTRES PLATGES!